DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Új kameraállások jöhetnek idén az F1-es közvetítésekbe

A cél az, hogy a képernyőkön keresztül sokkal jobban érezhessük az autók brutális tempóját - ennek érdekében valószínűleg új helyekre teszik le a tv-közvetítés kameráit.

Komolyan újragondolják a tv-közvetítéseket a Formula-1 illetékesei: a cél az, hogy olyan kameraállásokat alakítsanak ki, amelyek jobban visszaadják az autók őrületes tempóját a képernyőn keresztül. Azt szeretnék, hogy a nézők sokkal jobban megtapasztalják az autók leszorítóerejét, sokkal jobban érződjön, hogy milyen kanyarsebességre képesek.

"Nagyon szeretnénk, hogy 2019-ben jobban visszatükröződjön a sport sebessége, az autók tempója" - mondta az Autosportnak a témáról Dean Locke, az F1 tv-ért és médiáért felelős vezetője. "Emiatt újragondoljuk az összes kamera elhelyezését. Amikor valaki a lelátón ül, hihetetlennek tűnnek az autók, nem?" - tette fel a kérdést.

dppi_5



"A kameraszögek, az optika elég sokat tud csalni és emiatt nem tűnnek olyan gyorsnak. Szóval mást szeretnénk, bevetnénk néhány trükköt. Abban mindig is jók voltunk, hogy a végsebességeket kiemeljük, tavaly is voltak pályák, például Japán, ahol erre nagy hangsúlyt fektettünk" - magyarázta Locke.

"A hangzás is elég drámaian változott, sok ötlet valósult meg 2018-ban és sok fog 2019-ben is. Ez sikeres, de néhány pályán jobban működik, mint a többin. A Honda-motor egyébként nagyon jól szólt tavaly" - tért ki egy gondolattal arra, hogy a hangzás feljavításával is szeretnék fokozni a tv-képernyők előtti élményt.

Ezen felül az is tervben van, hogy a stratégiai lépésekről sokkal több grafikát fognak majd mutatni a közvetítés közben - az elévágást például jelezni fogják, vagy azt, hogy valaki miért jött a bokszba, esetleg éppen hogy miért nem jött. Ehhez a pénteki és szombati adatokat is felhasználják majd és megpróbálnak előrejelzést adni az eseményekről - Locke szerint ha érthetőbb és egyszerűbb lesz ezt követni a nézők számára, az már győzelem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: