DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamiltont és Leclerc-t is díjazták a britek

Az Autosport szaklap által kiosztott díjak nagy presztízsnek örvendenek: a világbajnok kettőt is kapott belőlük. Tom Gamble nevét érdemes lesz figyelni a jövőben: ő részesült a legértékesebb, fiatal tehetségeknek járó kitüntetésben.

A Formula-1-es világbajnok, Lewis Hamilton két díjat is besöpört: az Év Brit Versenyzője és Év Nemzetközi Versenyzője egyaránt ő lett a vezető szaklap megítélése szerint. A Mercedes pilótája nem jelent meg személyesen a Londonban tartott gálán, a teljesítményért járó trófeákat testvére, Nicolas Hamilton vette át.

Ott volt viszont a királykategória mezőnyéből Charles Leclerc, akit egymás után másodszor tüntettek ki az Év Újoncaként: tavaly első nekifutásra megszerzett Formula-2-es bajnoki címe, idén Saubernél teljesített kiváló szezonja érdemelte ki a címet. A jelöltek, akiket legyőzött, a következők voltak: Pierre Gasly (Formula-1), George Russell, Lando Norris (Formula-2), Robert Wickens (IndyCar) és Andre Lotterer (Formula-E).



A díjátadón kiosztott legfontosabb elismerés azonban a McLaren Autosport BRDC díj, amelyet évről évre egy tehetséges fiatal pilóta kap meg, az eddigi nyertesek többsége pedig magas szintre jutott a motorsportban: elég a közelmúltból George Russellt vagy Lando Norrist, korábbról Gary Paffettet, Paul di Restát vagy Jenson Buttont említeni.

Az elismerést idén a 17 éves Tom Gamble-nek ítélték, aki újonc évében ötödik helyezést szerzett a nemzeti Formula-3-ban legjobb brit pilótaként. Gamble a három másik finalista, Jamie Caroline (brit F3 futamgyőztes), Max Fewtrell (Formula Renault Eurocup bajnok) és Kiern Jewiss (brit F4 bajnok) társaságában kétnapos teszten bizonyított, amely során F2-es, GT3-as és LMP3-as autót is vezetett. Tradicionálisan a díjjal együtt egy McLaren-teszt is jár a legjobb fiatalnak – idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy 2017-es nyertes, Dan Ticktum Red Bull-pártfogoltként vezette a rivális csapat autóját.

A díjátadón a Mercedes W09-et az Év Versenyautójának nevezték, Sebastien Ogier hatodszor lett az Év Raliversenyzője, Mika Hakkinen és Jacky Ickx Gregor Grant életműdíjat kapott, Toto Wolff pedig a szakembereknek járó John Bolster díjat vette át. Az FIA elnökét, Jean Todtot is a színpadra hívták – az Úttörő és Innováló díjat a halo bevezetéséért ítélték neki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: