DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stewart: Vettel már nincs karrierje csúcsán

A háromszoros világbajnok nem akarja leírni Sebastian Vettelt, de úgy gondolja, a német már elhagyta pályafutása tetőpontját. Így nagyon nehéz dolga lesz Hamilton ellen, aki még mindig nem érte el a maximumot.

Míg a szezon Sebastian Vettel előnyével indult, végül Lewis Hamilton már két versennyel az idényzáró előtt bebiztosította pályafutása ötödik világbajnoki címét: a fő különbséget előbbi pilóta vezetői hibái és botlásai, valamint utóbbi megbízható teljesítménye jelentette. A háromszoros bajnok, Jackie Stewart a jelekből úgy látja, Vettel pályaíve már a hanyatló szakaszban van.

„Úgy vélem, Sebastian már túlhaladt karrierje csúcsán, míg Lewis továbbra is tart a sajátja felé” – vélekedett a Bildnek Stewart. Ebben a helyzetben a Ferrari vb-címéért harcoló Vettel a jövőben is hatalmas hátrányban lesz a képességei maximumát használó Hamiltonhoz képest. „Nincs oka, hogy Sebastian ne tudna visszatérni, de nagyon nehéz dolga lesz. Egy ilyen szezon során kritikusabbá válik saját magával szemben.”



„20 évesen érkezett a Formula-1-be, 26 éves korára pedig már négyszeres világbajnok volt. Nem lehet mindig másokat okolni. Ha valaki világbajnoki címért harcol, és látja, hogy egy megmozdulás problémát okoz, akkor inkább nem kell megpróbálnia, várnia kell a megfelelő pillanatig” – folytatta Stewart, leszögezve, hogy nem tartja Vettelt alkalmatlannak, egyszerűen már nem a régi. „Nagyon kedvelem Sebastiant, remek versenyző. Az érzelmei vezérlik, és bár technikailag talán még mindig a legjobb, már nem rendelkezik azzal a tiszta fejjel, amellyel régebben.”

Stewart a Mexikói Nagydíj előtt még arról beszélt, Hamilton néhány éven belül kiéghet. A vasárnap látottak azonban nagy hatást tettek rá, mivel most már úgy véli, a brit megdöntheti Michael Schumacher rekordjait: „Képes lehet rá, és ennek sok oka van. Több a verseny, jobb a menedzsment, jobbak a gyárak, nagyobbak a csapatok, több pénz áll rendelkezésre” – mondta a háromszoros világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: