DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Marchionne halála vethette vissza a Ferrarit

Ross Brawn szerint nem lehet véletlen, hogy éppen a vezetőjének, Sergio Marchionnének az elvesztése óta esett vissza a Ferrari teljesítménye a Mercedeshez képest. Összetartást sürget, hogy legalább jó szájízzel zárják a szezont az olaszok.

Brawn ma már a Formula-1 vezetőségének tagjaként tevékenykedik a sport jobbá tételéért, ám továbbra is szívén viseli a Ferrari sorsát, hiszen legnagyobb sikereit velük érte el, amikor egy fél évtizedet uraltak a Michael Schumacher és Jean Todt nevével fémjelzett csapattal. A szakember annak ellenére is nagy előrelépést figyelt meg a Scuderia idei formájában, hogy valószínűleg ezúttal is elveszítik a bajnoki címet Lewis Hamiltonnal és a Mercedesszel szemben.

ferrari



„Már az autó viselkedésének egy nagyon rövid elemzése után is kitűnik, hogy a Ferrari nagyon erős technikai csomaggal állt elő. Ez pedig a csapat elmúlt években tett törekvéseinek köszönhető, amely során sikerült ledolgozniuk a Mercedeshez viszonyított technikai hátrányukat, ami 2014-es hibrid hajtásláncok érkezése óta létezett. A tavalyi évhez képest pedig még a megbízhatóság is javult a Ferrarinál” – mutatott rá Brawn.

A csapatot idén egy pályán kívüli tragédia is érte, július végén ugyanis váratlanul elhunyt Marchionne, aki elnök-vezérigazgatóként erős kézzel irányította a csapatot, harcolva annak érdekeiért. Helyét ketten töltik be, John Elkann elnökként, Louis Carey Camilleri pedig vezérigazgatóként kapott előrelépést. Feltűnő azonban, hogy a haláleset óta eltelt hat nagydíjból csak egyet, a spáit tudta megnyerni a csapat, és a Mercedeshez viszonyított tempóhátrányuk is valamikor a Magyar Nagydíj körül kezdett kirajzolódni. A két dolognak pedig köze lehet egymáshoz Brawn szerint.

„Mivel én magam is számos krízishelyzetet átéltem a Ferrarinál, tudom, hogy az ilyen időszakokban összefogásra és előretekintésre van szükség, ahelyett, hogy vádaskodással és egymásra mutogatással töltenék az időt” – fogalmazott. „A versenyzők, a mérnökök és a vezetőség tagjai mind közösen osztoznak a sikerben és a bukásban, ami minden sport íratlan szabálya, nem csak a Formula-1-é. Ezzel Maranellóban is mindenki tisztában van. Most annak van itt az ideje, hogy megfordítsák a szerencséjüket, és stílusosan fejezzék be azt a szezont, amely rengeteg pozitívumot tartogatott számukra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: