DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Trulli: Abszurd és nevetséges lett a Formula-1

Az ő idejének F1-e volt az igazi, vélekedik lesújtóan a királykategória állapotáról a korábbi versenyző, felhívva a figyelmet arra, hogy hiába rettentő gyorsak az autók, ha a futamok a spórolásról szólnak.

 „Mivé vált a Formula-1?” – kezdett erős felütéssel az egyszeres futamgyőztes Jarno Trulli, aki Leo Turrini olasz újságíróval beszélt. A veterán másfél évtizeden át versenyzett az élvonalban, 2011-es távozása óta azonban olyan irányba ment el a sport, amelyről csak lesújtóan tud vélekedni. Példájaként a legutóbbi versenyt hozta fel: „Feltűnt neked, hogy Szingapúrban a versenyzők 10-12 másodperccel lassabbak voltak a pole-időnél? Ez abszurd, nevetséges.”

A Szingapúri Nagydíjon sok szó esett arról, hogy mennyit gyorsult a legjobb köridő: a kvalifikáción Lewis Hamilton 3,4 másodperccel volt gyorsabb az előző évi rajtelsőségnél. Arra azonban nem mutatott rá senki – ahogy az év többi versenyén sem –, hogy a futamon ennél mennyivel lassabb köröket teljesített a mezőny. (A leggyorsabb kör Kevin Magnussentől közel 6 másodperccel volt gyengébb.) Trulli szerint hiába minden idők leggyorsabb F1-es autói a 2018-asok egy körön, ha a futamokon semmi nem nyilvánul meg a káprázatos sebességből.



„Képzelem, micsoda döbbenetet éreznek az olyan fickók, mint Kimi, Fernando, Lewis és Seb, akik még ismerték azt a Formula-1-et. amely az igazi Formula-1 volt. Abban az F1-ben a rajttól a célig lehetett nyomni, most azonban a fogyasztásra, gumikra és többire kell figyelni. Ha nem avatkoznak bele gyorsan, a Formula-1 ezen eltorzulása visszafordíthatatlanná válhat. Rettentően sajnálom, mert szeretem ezt a világot, nagyon sokat jelent az életemben. Milyen kár érte.”

Trulli pár szót ejtett a vb-csatáról is, amely során Hamilton teljesítménye lenyűgözte: „Mindig is erős volt, de általában valami rosszul sült el, most viszont nem követ el hibákat. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de jobb, mint Vettel. A Ferrari számára az álom megint elhalványul” – írta le az olasz istálló világbajnoki esélyeit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: