DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Mi áll a Raikkönen-Sauber egyezség mögött?

Nagy meglepetésre Kimi Raikkönen két évre aláírt a Sauber istállójával, ami felvetett néhány kérdést a szurkolókban. Hogy mi állhat a döntés mögött, azt a Motorsport szerkesztői próbálták kideríteni.

Az angol berkekben csak silly seasonnek (uborkaszezonnak) nevezett Formula-1-es időszakra kétségkívül ma került fel a korona. Kimi Raikkönen és Charles Leclerc helycseréje az utóbbi időszak egyik legmeglepőbb, és bizony több kérdést is felvető bejelentése lett. 38 éves korára miért nem vonult még vissza Raikkönen? Le tud még valamit tenni az asztalra? Mit nyer ezzel az együttműködéssel az Alfa Romeo Sauber? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a motorsport.com szerkesztősége.

 raikkonen-sauber-2001

A finn már élete első F1-es futamán nagyot villantott, a 2001-es Ausztrál Nagydíjon a hatodik helyig repítette a Saubert


„Ez egy nagyszerű lépés a Saubertől” – lelkesedett Andrew van de Burgt. „Raikkönennel nagyszerű rálátásuk lesz arra, hol is állnak pontosan. Az F1 berkein belül sokan állítják azt, hogy Kimi nagyon jó [technikai] visszajelzéseket ad. Kamerák előtt talán nem ő a legkarizmatikusabb figura, de amikor az autó viselkedéséről van szó, azt kiválóan kommunikálja le” – magyarázta.

„Igen” – értett egyet vele Ben Anderson. „A paddockban sok „hívő” mérnök van, aki már dolgozott vele – ők azt vallják, hogy hallgatni kell a szavaira, ha technikai részletekről van szó. Kivehető egy javulási trend azoknál a csapatoknál, ahol ő vezetett, így a Saubernek egy nagyszerű referenciapontként fog szolgálni ahhoz, hogy a csapat visszatérjen a középmezőny elejébe.”

Szóval a Saubernek ez a haszna az egyezségből, de mi a helyzet Raikkönennel? Elvégre ő gyakran hangoztatta, hogy mai napig a futamgyőzelmekért van az F1-ben, ám a Sauberről nehéz elképzelni, hogy két éven belül arra esélyes autót építsen.

„Nyilván ezzel meghosszabbította a karrierjét” – folytatta Anderson. „Biztosan érzi, hogy van még benne potenciál, hiszen nyilatkozott már úgy, hogy ő csak akkor akar visszavonulni, ha már képtelen elvégezni a feladatát. A Saubernél sokkal kisebb nyomás alatt vezethet, ráadásul velük kevesebb olyan feladat hárul rá, amit utál – ilyen például a médiaeseményeken való megjelenés. Ha ő még úgy érzi, hogy képes folytatni, valaki pedig ki is fizeti őt, akkor miért ne?”

És valóban, ezzel nehéz vitatkozni. A Jégember a Saubernél úgy koncentrálhat (egyik) kedvenc időtöltésére, hogy eközben kevesebb zaj veszi őt körül, ráadásul családapaként már az sem egy utolsó szempont, hogy a csapat svájci főhadiszállása meglehetősen közel fekszik a Raikkönen-család rezidenciájához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: