DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Paul Ricard sikánjának eltörlését kérik a versenyzők

A Mistral nevű, rendkívül hosszú egyenes lendületét megtöri egy sikán a kör vége felé közeledve, most több versenyző arra kéri az illetékeseket, hogy vegyék ezt ki a vonalvezetésből, hogy izgalmasabb versenyeket láthassanak a nézők és élhessenek meg ők maguk is.

A Francia Nagydíjat időtlen idők óta először vendégül látó, Le Castellet-ben található Paul Ricard-pálya legjellegzetesebb pontja a hátsó, vagyis Mistral-egyenes, amely teljes pompájában több, mint másfél kilométer hosszú.

Voltak idők, amikor a pályára éppen aktuálisan látogató mezőny a teljes Mistral egyenest kiélvezhette, a Formula-1 tagjai 2018-ban azonban meg kell, hogy küzdjenek, nagyjából az egyenes közepén egy sikánnal is.

A pálya aktuális vonalvezetését idén már biztosan nem változtatják meg, ugyanis ehhez különböző szimulációkat kellene teljesíteni, hogy milyen hatásai lennének az itt elért nagyobb sebességeknek, mindenesetre a paddock több tagja felvetette, nyugodtan mehetnének a pályán a sikán nélkül.

00118009_451



Ebbe a táborba tartozik Brendon Hartley, aki annak idején végigküldhette autóját a teljes Mistral egyenesen, még WEC-versenyzőként. „Karakteresebb, történelmibb lenne ettől a pálya” - vélekedett az új-zélandi. „Úgy gondolom, a hosszabb egyenes több előzést hozna magával. Azt nem gondolom, hogy ez már holnap meg fog történni, de teszteltem és versenyeztem is úgy, hogy a teljes egyenest használhattuk. Érdekessé tenné a dolgokat, mert kevesebb a leszorítóerő, így pedig sokkal inkább kanyarrá válna a 10-es, illetve az utolsó szektor is izgalmasabb lehetne. Jó vitaindító lehet ez a jövőre nézve, mindenesetre itt megvan az a szerencsénk, hogy van ezerféle opció.”

Sergio Pérez is hasonló véleményen van. „Kérdeztük erről Charlie-t, szerettük volna ugyanis javítani a show-t és a nézők élményét, hogy izgalmas versenyt láthatnak. Úgy gondolom, idén Bakuban volt a legjobb versenyünk, mindenkinek onnan kellene inspirációt merítenie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: