DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Fájdalmasan pazar az F1 legutóbbi innovációja

Monaco óta egészen új szemszögből is betekintést nyerhetünk a Formula-1-es pilóták természetes közegébe, a szervezők ugyanis egy eddig sosem használt, szemüvegbe épített kamerával kísérleteznek.

A két héttel ezelőtti Monacói Nagydíjon Pierre Gaslyé volt a megtiszteltetés, hogy a sportág történetében először egy szemüvegbe épített kamerán keresztül bemutassa, mit is él át egészen pontosan egy Formula-1-es versenyző, amint megtesz egy kört a hercegség ikonikus versenypályáján. Gasly után Kanadában Romain Grosjean tehetett egy próbát az eszközzel, aki a kísérlet végeztével az Autosportnak el is mesélte, mit is tapasztalt pontosan.

„Roppant fájdalmas volt!” – számolt be legintenzívebb benyomásáról a francia. „Nem fér el rendesen a sisakban, ezért maximum egy installációs kört lehet vele menni. Úgy kellett belegyömöszölnöm a sisakba, de még így is igent mondtam a felkérésre, mert az ötletet egyébként nagyszerűnek tartom.”

grosjean-szemkamera-2018



„A felvételen viszont kiválóan látszik az autó sebessége, a kormánymozdulatok, a vibrációk – szinte érezni lehet, amit a pilóta érez. A legújabb Formula-1-es játékkal összehasonlítva szinte ugyanolyan a két szemszög. A mai onboard kamerák annyira stabilak, azok nem adnak át ennyi részletet.”

A haasos szerint kényelmetlensége miatt még csiszolni kellene az eszközön, hosszabb távra ő inkább egy sisakba szerelt kamerát javasolna a szervezőknek. „Szerintem a mi dolgunk segíteni. Ez az én imádott sportom, ezért örömmel teszek meg bármit, amivel támogatni tudom. A szemüveget viszont egyáltalán nem viselném szívesen, erre valami más megoldást kellene találnunk – például tehetnénk a sisak habjába a kamerát. Biztosan megtalálnánk a helyét, amivel a lehető legközelebb kerülnénk a pilóták valódi szemszögéhez.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: