DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Williams szerint Szirotkin egy hős

Megoszlanak a vélemények Szergej Szirotkin idei szerződtetésével kapcsolatban. Sokan megbélyegezték a fizetős pilóta szerepével, pedig az orosz pilóta rengeteget dolgozik a „nagyszínpad mögött.”

Mikor bejelentették, hogy Robert Kubica helyett Szergej Szirotkin lesz Lance Stroll csapattársa a Williamsnél, sokakban felment a pumpa. Már megint egy fizetős versenyző?! Igen, orosz támogatói révén Szirotkin valóban vitt „némi” pénzt a csapathoz, ám a 22 éves pilóta emellett rengeteget tesz azért, hogy megfeleljen a Formula-1 elvárásainak.

Az már más kérdés, hogy az idei Williams csapnivalóra sikeredett, és e miatt még nehezebb dolga van a pilótáknak villantaniuk. A csapatnál azonban, annak ellenére, hogy Szirotkin még nem szerzett pontot, elégedettek az orosz pilótával.

„Gyakorlatilag minden nap bent van a gyárban ‒ mondta Claire Williams csapatfőnök. ‒ Hovatovább nem csak szimulátorozik, hanem a shopban dolgozó emberekkel is beszélget. Ráadásul öt-hatszáz emberünk van, Szergej pedig akivel csak tud, igyekszik személyes kapcsolatot kiépíteni. Úgy vélem, ez igazán különleges dolog.”



Szirotkin elmondása szerint minden az ő döntése volt. „Ha akarnék, harmadannyit is lehetnék itt, és akkor is minden működne, aminek működnie kell. Ez azonban inkább személyes indíttatás a részemről, én akarok itt lenni, és segíteni, amennyit csak lehet” ‒ fogalmazott az orosz a Motorsportnak.

„Nyílván ha egy újoncnak ennyi nehézséggel kell megküzdenie, mint nekem, az nem jó, ám én nagyszerű kihívásként tekintek erre. Ha sikerült felülkerekednem, és a csapattal együtt átlendülnöm a nehézségeken, akkor mindenkire nagyon büszke leszek.”

A csapat tanácsadója, Alex Wurz szerint az autó borzalmas diffúzora az, ami miatt ennyit szenvednek az FW41-es konstrukció tapadásával.

Williams még hozzátette: „csak rajtunk múlik, hogy megfelelő autót adjunk neki tehetsége kibontakoztatására. A hozzáállása lenyűgöző, és teljesen reálisan látja a dolgokat. Rengeteg munkát tesz ebbe a projektbe, a pályán pedig már nem egyszer nyújtott jó teljesítményét, szóval elégedettek vagyunk Szergej munkásságával.”

Amennyiben a Williams autójába sikerül életet lehelni, úgy Stroll és Szirotkin is megmutathatja, mire képes. Annak ellenére, hogy mindketten nagyon fiatalok, nem ok nélkül vannak a legjobbak közt. Ezt azonban csak ütőképes technikával tudják bebizonyítani. A kérdés már csak az, hogy mikor. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: