DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Haas: Túl későn jöttek a 2019-es szabályok

Az amerikai csapat főnöke, Günther Steiner méltatlankodik amiatt, hogy a nemrég elfogadott 2019-es F1-es technikai szabályok hatására módosítaniuk kell a jövő évi autójuk tervezési programját.

Az elmúlt héten szavaztak az érintettek a 2019-ben bevezetendő új technikai szabályokról, többek között az átalakítandó első és hátsó szárnyakról, valamint a fékcsatornákról. A változásoknak az a céljuk, hogy a Formula-1-ben még jobban elősegítsék a versenyt a pilóták között, valamint a módosításokkal elérjék, hogy még több előzést láthassanak a nézők.

Haas-DPPI



A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint ezt a döntést korábban kellett volna meghozni, ugyanis ennek hatására át kell alakítani minden istállónak a tervezési programját, és ez leginkább a kisebb csapatokat érinti hátrányosan. Ráadásul a Haas mérnökei már régóta dolgoznak azon, hogy jövőre még versenyképesebb legyen az autójuk.

„Most az új szabályok miatt úgy néz ki, változtatnunk kell az eddigi programunkon. Úgy gondoltuk, az idei autót fejlesztjük tovább, ez lehet a 2019-es versenygép alapja. Jelen helyzetben viszont beszélnem kell az olasz partnerünkkel [a karosszériát készítő Dallarával], hogy mostantól mi a teendő. Az erről szóló döntésekről, teendőkről a következő héten fogunk határozni” – árulta el Guenther Steiner.

A Haas csapatfőnöke hozzátette, egy olyan kiscsapatnak, mint amilyen az amerikai istálló, nagyon hátrányos, hogy majdnem az év közepén kapja meg a következő szezonra vonatkozó új technikai szabályzatot.

„Ez van, nem tudunk mit tenni, nem lesz könnyű dolgunk, de mindent megteszünk azért, hogy megoldjuk ezt a most felmerült helyzetet” – fogalmazott a csapatfőnök.

A 2019-es szabályváltoztatásoknak örül a Formula-1 ügyvezető igazgatója, Ross Brawn, aki egyértelműen azon a véleményen van, hogy a tervezett aerodinamikai változtatások mindenképpen jó hatással lesznek a sportágra, és ennek köszönhetően több előzés lesz majd a versenyeken.

„Határozottan fontos lépésnek tartom a jövő szezonban bevezetésre kerülő változtatásokat, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy a módosításokat az FIA a csapatokkal közösen készítette elő. Ez a jó szellem fog elvezetni oda, hogy egy jobb és látványosabb F1-et hozzunk létre, amit a sportágban résztvevők, valamint a rajongók is szeretnének” – jelentette ki Brawn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: