DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Enyhül a Ferrari, de még mindig kiszállhat

Elégedett a Scuderia elnöke, Sergio Marchionne a Liberty Media hozzáállásával a 2021-es szabályokat illetően. Van azonban még olyan pont, amely egyáltalán nem tetszik az olasznak – a kilépés pedig továbbra is élő opció.

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne azóta hangoztatja, hogy a Ferrari 2021-től kiszállhat a Formula-1-ből, mióta tavaly novemberben elkészült az említett évben életbe lépő szabályok első tervezete. Azóta fél év eltelt, és bár a végleges szabályokat továbbra sem fogalmazták meg, a döntéshozók elképzelése sokat finomodott. Ezúttal már Marchionne is jobban megválogatja szavait a Ferrari jövőjéről:

„Biztatóan hat rám a változás a hozzáállásban, amelyet a Liberty Mediától tapasztalunk a 2021-re előrejelzett változások mértékét illetően. Talán a legnagyobb jelzésértékkel annak felismerése bír, hogy a motorszabályzatnak tükröznie kell a sport természetét. Nem lehet lebutítani a motorfejlesztést csak azért, hogy új indulókhoz alkalmazkodjunk, nem igaz?” – idézi az F1i.com Marchionnét, aki a Ferrari negyedéves telefonos konferenciáján beszélt az újságírókkal.



„Azzal a tervezettel, amely most asztalon van, rendszerként potenciálisan dolgozni lehet. A gazdasági oldalával nem. Úgy vélem, azzal vissza kell menni a Libertyhez” – utalt arra, hogy a motorszabályok kezdenek megfelelni a Ferrari tetszésének, a pénzügyekre vonatkozó terveket – a költségvetési limitet – azonban elutasítják.

Marchionne úgy véli, a konstruktív párbeszéd alapját megteremtették: „Azt hiszem, most már van egy elégséges alapunk, hogy megpróbálhassunk jelentőségteljes egyeztetéseket kezdeni. És remélhetőleg év végére mindenre megoldást találunk így vagy úgy. Számunkra az a fontos, hogy az erőforrások technikai fejlesztésének természetéhez ne nyúljunk, mert ez a szíve a Ferrari megélhetésének.”

„Folytatnunk kell a munkát a Libertyvel, a kereskedelmi jogtulajdonossal, és az FIA-val, és észszerű egyensúlyt kell előteremtenünk. Ha erre nem vagyunk képesek, akkor, mint már mondtam, egyszerűen kiszállunk. De itt még nem tartunk ma, tartozunk annyival a sportnak, hogy megpróbáljunk ezeknek a kérdéseknek a végére járni. Megpróbáljuk ezt az idei év vége előtt véghez vinni” – beszélt a Ferrari törekvéséről úgy, hogy közben arra is emlékeztetett, a kiszállással való fenyegetés nem veszítette érvényét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: