DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ecclestone: Úgyis Hamilton lesz a bajnok

Már nem olyan az F1, mint a múltban, mondja a sport korábbi vezére. Nem elég, hogy a bajnokságban nem várhatók izgalmak, még a veszélyt is száműzték a sportból, ezért az érdeklődés jelentős visszaesésére számít.

A Formula-1 korábbi mindenható urát, Bernie Ecclestone-t a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt is megtalálta a média. A 87 éves tiszteletbeli elnök fricskát adott azoknak, akik izgalmas bajnoki csatát várnak: szerinte nem is kérdés a végkifejlet.

„Legyünk realisták, a Formula-1 már nem olyan magával ragadó, mint volt, vagy amilyennek lennie kellene” – mondta a Le Soir belga napilapnak. „Mit gondolnak, ki nyeri meg idén a bajnoki címet? Hát Hamilton, természetesen! Sok minden megtörténhet, de a közönségnek efelől nincs kétsége. Akkor pedig miért mozgassa meg őket az, hogy elmenjenek egy versenyre? Megnézik majd a tévén, és azt gondolják, bármi történjen, a végén úgyis Lewis nyer.”



De nem csupán ez a kiszámíthatóság vesz el az F1 élvezeti értékéből Ecclestone szerint, hanem a fokozott biztonság is, ami a versenyzők megítélésére van rossz hatással: „Tavaly beszéltem Sebastiannal és Lewisszal a veszély fogalmáról. Ne higgye senki, hogy ezek az emberek forrófejűek, Sebastian biztos nem, aki apa. Mindketten azt mondták, úgy érzik, olyasmit csinálnak, amire egy átlagember sosem lenne képes, és ezért csodálják őket. Nézzék az akrobatát a cirkuszban, aki egy kifeszített kötélen sétál át. Őt is csodálják, de ha ugyanezt egy méterrel a föld felett csinálná, senki sem lenne kíváncsi rá.”

„A mai autók átlag feletti biztonságot kínálnak, ami nagyon jó, ne értsenek félre. De az a halo! Hogy lehet ezeket a dolgokat egzakt tudományként előadni, ezáltal pedig azt feltételezni, hogy a megoldások üzembiztosak? Ennek semmi értelme. Azt feltételezi, hogy a mai Formula-1 kevésbé veszélyes, ezáltal kevésbé lebilincselő és vonzó egyes emberek szemében, azokéban, akik a cirkuszba mennek, hogy megnézzék, leesik-e az akrobata” – érvelt Ecclestone a sokat kritizált halo ellen, a túl biztonságos sport kártyáját kijátszva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: