DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Megtámogatják a williamses fiatalokat

Újrakeveri kártyáit a Williams F1-es gárdája: átrendezés zajlik a csapaton belül, aminek az egyik legérdekesebb ténye az, hogy mindkét versenyzőjük egy helyett két versenymérnököt kap.

Története legfiatalabb versenyzőpárosával áll rajthoz a 2018-as Formula-1-es idényben a Williams istállója, így most azon dolgoznak, hogy Lance Stroll és Szergej Szirotkin tapasztalathiányát a körülöttük dolgozó szakemberekkel ellensúlyozzák. Rob Smedley, a teljesítményért felelős igazgató mesélt a részletekről.

„Kissé megvariáltuk a feladatok elosztását, és ahogy most látom, ez pozitív változtatás volt. Ahelyett, hogy verseny- és adatmérnökök között akarnánk felosztani a munkát, négy versenymérnökkel kezdtünk el dolgozni. Ezzel szépen kiegyenlítődtek a garázs két felében az átlagéletkorok. A fiatal pilótáink miatt nagyon fontos az információk gyors feldolgozása és a csapat egészére kiterjedő egységes nézőpont.”

 stroll-2017-portre-garazs



Smedley hozzátette, Szirotkin és Stroll Kubicával szorosan együttműködve igyekszik magába szippantani a lengyel tanácsait. „Mindketten ott legyeskednek körülötte, ami nagyszerű dolog. Robert boldogan osztja meg velük a tapasztalatait, melyek egyébként nekünk is hasznunkra fognak válni, hiszen egész évben benne lesz a keze az autó fejlődésében. Összességében nagyon erős együttműködést látok magam előtt.”

Egy érdekes kulisszatitkot is elárult Smedley: a Williams már most egy egyelőre ötlet szintjén létező 25 futamos menetrendre készül. Mivel egy ilyen sűrű versenynaptár jelentős terhet ró a csapatok utazó felére, ezért a grove-iak azt tervezik, hogy az embereik folyamatos rotálásával biztosítanák számukra a kellő pihenést. „Utazó csapatként szükségünk lesz a stabilitásra, ha tényleg 25 helyszín lesz a versenynaptárban. A legjobbakra, a legtapasztaltabbakra van szükségünk. Ez sokszor azért nem jön össze, mert ezek az emberek nem tudják bevállalni az évi 25 futamot, így aztán megnöveljük a létszámot, hogy tudjuk cserélgetni az embereket. Terveink szerint a technikusoktól kezdve a mérnökökig minden szerepben rotálni fogjuk az embereket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: