DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Talán még nincs minden veszve Kubica számára

Sokan elkönyvelték, hogy a Williams körül már nem a második pilóta kiléte, hanem Szirotkin bejelentésének az időpontja az igazi kérdés, ám egy szakíró információi szerint Kubica is kapott még időt a pénzvadászatra.

A világ fellelkesült rajongóit egy csapásra lombozta le nemrég az értesülés, miszerint már nem Robert Kubica a fő esélyes a Williams 2018-as ülésére, miután a hírek szerint erősebb teszteredményekkel és tőkeerősebb szponzorokkal érkező Szergej Szirotkin lépett elő a csapat elsőszámú kiszemeltjévé. A bejelentést mégis elcsúsztatták januárra, miután elmondásuk szerint néhány apróbb részletet még tisztázniuk kell a szerződésekben ahhoz, hogy hivatalossá váljon a Formula-1 harmadik orosz pilótájának debütálása.

A brit szakíró, Joe Saward értesülései szerint azonban valamivel több indok áll a halasztás mögött, mint némi papírmunka, ugyanis Kubicának is adott még esélyt a csapat. Ehhez már nem a pályán, hanem a csekkeken kell bizonyítania a sporttörténeti visszatérésre vágyó 33 éves lengyelnek.

kubica_1



Nem titok, hogy a Williamst döntését befolyásolják a várható szponzori pénzek is, a csapat ugyanis rosszabbul áll anyagilag, mint az előző években, ráadásul ahhoz, hogy előrelépést érhessenek el a Paddy Lowe irányításával összeállt új technikai részleggel, az eddigieknél nagyobb befektetésekre van szükségük. A csapat az elmúlt szezonokban elég biztos lábakon állt pénzügyi szempontból: 2014-ben a Martini érkezése mellett a Pastor Maldonado szponzorai által ott hagyott lelépőpénz segítette őket, a következő két évben pedig konstruktőri 3. helyezésük gyümölcsét aratták le, míg 2017-re a Mercedes által Valtteri Bottasért cserébe adott engedmények könnyítették meg működésüket. Idén azonban egy újabb konstruktőri 5. pozícióval kellett beérniük, és hiába hoz jelentős összegeket magával Lance Stroll is (amelynek mennyisége ugyan Saward szerint idénre csökkent), a másik ülés tulajdonosától is várnak valamennyi anyagi hozzájárulást.

Szirotkin ezen mérce szerint előnyben van, az ő támogatója, az SMP bank állítólag 22 millió dolláros csomaggal érkezik, a csapatot viszont a forrás szerint némileg aggasztja, hogy a bank tulajdonosai, Borisz és Arkadij Rotenberg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin régi barátai, ráadásul a cég 2014-ben feketelistára került az USA-ban és Kanadában.

Kubica ehhez képest a hírek szerint feleekkora, 11 millió dolláros támogatást tudna hozni, ami egy meglepő helyről érkezne: a CVC Capital Partners, vagyis az F1 tulajdonrészeinek többségét a Liberty Media érkezéséig birtokló befektetőcsoport hivatalos minőségében ugyan kiszállt a sportból, ám jó üzleti lehetőségeket továbbra is látnak benne, így Kubica mögé álltak két lengyel üzletláncba, a Zakbába és a PKP Energetykába. való beszállással.

 DQnlyeVXkAAbjWj

Gondolatmenete végén Joe Saward azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi hezitálás oka a továbbra is eldöntetlen pilótahelyzet, a Williams ugyanis néhány további hetet adott Kubicának arra, hogy megpróbáljon valamivel erősebb támogatói csomagot összerakni. Jó eséllyel tehát a pénzen fog múlni, hogy szemtanúi lehetünk-e 2018-ban a sokak által várt nagy visszatérésnek, amit a népszerű lengyel pilóta ralibalesetét követően hét évvel, példás küzdőszellemének köszönhetően váltana valóra.

Eközben egy másik forrás, a finn MTV azt állítja, az ő értesüléseik szerint Kubica és menedzsere, Nico Rosberg valamivel csekélyebb összegért hét versenynyi bizonyítási időt kérnek a csapattól a szezon elején, és ha ennyi idő alatt a lengyel nem tudja meggyőzni a csapatot teljesítményével, átadná helyét Szirotkinnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: