DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Gesztus a Manornak: Visszakapta nevezési díját a csődbe ment csapat

A brit kiscsapat tavaly év végén befizette a 2017-es F1-es részvétel költségét, aztán fizetésképtelenné vált, a rajtrácsra sosem jutott el. Az FIA most szolidaritásból visszafizette a félmillió dollárt.

A Manorról mint önálló csapatról már január 6. óta nem beszélhetünk: a cég ekkor került csődeljárás alá, dolgozóit elbocsátották, miután a korábban Virgin és Marussia néven futó alakulat nem talált új tulajdonosra. A Manor 2016-ban még pontot szerzett, év végén pedig kifizette a nevezési díjat az FIA-nak, amely 2017-es részvétele szükséges feltétele lett volna.

A novemberben átutalt 521 289 dollár (közel 140 millió forint) elveszett a Manor számára, hiszen a nevezési díj foglalónak számít, amely nem jár vissza, ha a csapat nem vesz részt a szezon során, amelyre megvásárolta helyét. Az FIA szolidaritásból fizette vissza a nevezési díjat – egy év elteltével –, hogy a felszámolt Manor ebből rendezhesse tartozásai egy szeletét.



„A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) visszatérítette a Manor Grand Prix Racing Limited által 2016 novemberében, a 2017-es FIA Formula-1 világbajnokságon való részvétel érdekében kifizetett nevezési díjat. A Manor Groupon belüli, a csapat kiszolgálásáért felelős Just Racing Services Limited idén januárban került csődeljárás alá, majd a hónap során később befejezte a kereskedést.”

„Ennek következtében a csapat nem vett részt a 2017-es bajnokság egyetlen részében sem. Az FIA evégett úgy döntött, visszatéríti a nevezési díjat a Manor Groupon belüli, csődeljárás alatt levő jogi személynek,  leszámítva a Szövetség részéről a nevezési folyamat részeként felmerült adminisztrációs költséget, jó szándéka gesztusaként, hogy segítse a fennálló adósságok kifizetését” – áll az FIA körülményes megfogalmazású közleményében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: