DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Exkluzív: Nem saját nevelésű pilóta érkezik a Toro Rossóhoz

Korábban fel sem merülhetett, hogy a Toro Rossónál olyan ifjonc kapjon lehetőséget, aki nem a Red Bull tehetséggondozó programjában nevelkedett, ám a formula.hu exkluzív információi most ez is megtörténik.

A faenzai energiaitalos juniorcsapat ugyanis arra készül, hogy a pénteki szabadedzéseken lehetőséget ad az idén két ízben már kipróbált F2-es pilótának, az indonéziai Sean Gelaelnek.

Gelael a bahreini és a hungaroringi tesztelésen is vezetett már a Toro Rossónál, s bár az F2-ben nincsenek világmegváltó eredményei, a csapat vezetése mégis úgy döntött, hogy a 20 esztendős pilóta továbbléphet. Megbízható forrásaink szerint a különítmény a Belga Nagydíjat követő hétfőn, sajtóközlemény formájában tudatja majd a nyilvánossággal, hogy az indonéziait tesztpilótává léptetik elő.



Arról, hogy mi foglaltatik a megállapodásban, egyelőre csupán annyit tudni, hogy a Szingapúri Nagydíjtól kezdve Gelael – ahol csak lehetséges – vezethet a versenyhétvégék pénteki első tréningjein. Nagy kérdés, hogy emiatt Danyiil Kvjat vagy Carlos Sainz tölthet majd kevesebb időt az autóban, ám forrásaink szerint Franz Tost és a Toro Rosso vezetése igyekszik egyensúlyt teremteni, így reményeik szerint sem az orosz, sem a spanyol nem szenved majd hátrányt.

Gelael érdekes figurája a juniorkategóriáknak: noha kétségkívül szimpatikus fiatal srác, sokan máris az új Lance Strollt látják személyében, ugyanis dúsgazdag édesapjának is fontos szerepe van abban, hogy lépdel előre a Forma-1 felé vezető úton. Idősebb Gelael jókora vagyonát annak köszönheti, hogy számos cége közül az egyik működteti a KFC gyorséttermeket Indonéziában, Malajziában és más távol-keleti országokban, a becslések szerint a vállalat közel 3000 ilyen éttermet irányít.

Nemcsak a fiatal pilóta számít autósport-mániákusnak, hanem az édesapa is, aki a múltban ralifutamokon indult, az utóbbi években pedig fia mellett más tehetségeket is támogat. Az idősebb Gelaelről máris legendák terjengenek a paddockban, pláne annak fényében, hogy kitudódott: néhány éve baráti alapon nyújtott segítséget a manapság már a Ferrari tehetséggondozó programjában pallérozódó Antonio Giovinazzinak, amikor a karrierje pénzhiány miatt kezdett megfenekleni, s kihúzta a csávából a jelenleg DTM-es Tom Blomqvistet is, amikor segítségre volt szüksége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: