DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Kommentátorból is lehet még F1-es versenyző

Olykor előfordul, hogy versenyzők több év kihagyás után térnek vissza az F1-be, de létezik egy alapszabály: ha valaki átkerül a mikrofon másik végére, és tévés szakértővé válik, onnan már aligha van visszaút a pilótafülkébe. Paul di Resta rácáfolt erre a trendre.

Di Resta a Force Indiánál 2011 és 2013 között eltöltött három teljes szezonja során szorgos, biztos kezű pilótaként vonult be a köztudatba, viszont sosem volt az a karakteres figura, akiről sok év múltán is eszükbe jutna a nézőknek egy-egy emlék. Talán ez is összetevője volt annak, hogy a skót pilóta nem tudott hosszabb időre megragadni a mezőnyben, és 2014-ben visszatért a Mercedesszel a DTM-be, ahol korábban már bajnok lett, és most, második periódusában is van már két futamgyőzelme - éppen idén a Hungaroringen is nyert.

00117013_346



Emellett azonban di Resta egy másik munkakörben is feladatot kapott: a Sky Sports F1-es közvetítéseinek szakértője lett, ahol az elmúlt években már minden szerepet kipróbált a versenyhétvégék során: elemzett, interjúkat készített a mezőnyben maradt korábbi riválisaival, olykor pedig, különösen a szabadedzések során a kommentátori székbe is beült. Ez az a pont, ahonnan már elég nehéz elképzelni a visszatérést a mezőnybe, ám mivel di Resta - és ez a harmadik foglalkozása - eközben a Williams tartalékpilótája is volt, Felipe Massa hungaroringi betegsége után őt kérte fel a csapat a helyettesítésre.

A Formula.hu kérdésére válaszolva a skót pilóta elismerte, hogy ő maga sem számított már arra, hogy valaha is ott fog még állni egy F1-es futam rajtrácsán, és nem is kilincselt már ezért a lehetőségért.

„Azt hiszem, az első pár évben az ember még reméli, hogy lehet esélye a visszatérésre” - nyilatkozta lapunknak di Resta, aki három és fél évet volt távol, s a Williams tavaly szerződtette le tartalékpilótaként. „Aztán viszont megkaptam ezt a szerepet, és tudtam, mennyire valószínűtlen, hogy egy versenyző annyira megbetegedjen, hogy ne legyen képes autóba ülni. A közelmúltban nem utaztam el néhány nagydíjra, mivel megszületett a második kislányom, de ez a mostani eset mutatja, hogy mennyire fontos mindig itt lenni és készen állni, ha adódna egy ilyen lehetőség. Mostantól különösen figyelni fogok erre, hiszen már arról is megbizonyosodtam, hogy a csapat számít rám szükség esetén.”

A 31 éves pilóta viszont hétvégi alakítása után talán jobban is teszi, ha komolyabban foglalkozik a visszatérés gondolatával, hiszen miután ismeretlen autóval sem vallott szégyent az időmérő és a verseny során, már mercedeses főnöke, Toto Wolff is arról beszélt, hogy meggyőző beugrásával di Resta akár F1-es karrierjét is újraélesztheti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: