DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Újabb motorgyártó jöhet az F1-be

Vannak ötletei, tervei arra, hogy egy független motorgyártó hogyan szállhatna be az F1-be - a cél 2021 lenne, de még nagyon sok a kérdőjel.

Az Aston Martin mellett egy másik motorgyártó is érdeklődik a Formula-1-be való 2021-es belépés iránt, de szintén nem menne ez olyan egyszerűen: Mario Illien, az Ilmor vezére is ott volt a gyártók legutóbbi találkozóján. Ilien a Red Bull tanácsadójaként benne van az F1-ben, de így is feltételekhez köti az esetleges belépést: ez pedig természetesen anyagi jellegű.

V10-Ilmor-e1489922046254



"Természetesen megvan az igény arra, hogy független motorgyártók érkezzenek meg a sportba, ezért is voltam ott ezen a találkozón. Megnéztem, hogy mi a jó út egy független gyártó számára. Sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá kell tennünk a versenyzést, a hangot pedig jobbá kell tennünk. Ha például mindenki számára egy turbó lenne csak, azzal sok pénzt takarítanánk meg, ez pedig szükséges lenne egy független gyártónak. Nem csak a belépési, de a fejlesztési költségeket is csökkentenünk kell" - magyarázta a Motorsportnak Illien.

A szakember egyébként nem támogatja azt az elvet, hogy egyre kevesebb motort lehessen használni egy-egy évben - következőleg már három erőforrásról van szó. "Szerintem ez drágább, mint legyártani négy motort. Minden új alkatrészt le kell tesztelni és biztosra kell menni, hogy elég lesz a három motor, ez pedig drága. Szerintem egyébként a négy is kevés, a szezon felénél vagyunk, de már a mezőny jó részének problémái vannak."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: