DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mi lenne, ha csak 100 F1-es lett volna?

A különböző statisztikai bizonytalanságok miatt nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan hány pilóta szerepelt eddig az F1-ben – viszont érdekességek hadához jutunk, ha 100-ra csökkentjük a számukat.

Ahány forrás, weboldal, könyv, annyi féle eltérő eremény születik akkor, ha meg kívánjuk határozni, hány versenyző nevezett be az eddigi 950 Formula-1-es (2017-es Spanyol Nagydíjig bezárólag) és 11 Indianapolisi 500 mérföldes futamra, amelyeket hivatalosan a Formula-1 világbajnokságba számítunk, ugyanis a statisztikák azon pilótákat is megemlíti, akik csak beneveztek, de nem indultak el egy Nagydíjon sem. Minden nevezőt figyelembe véve, többé-kevésbé 1000 körüli szám jön ki eredményül (±20 fős toleranciával, forrástól és nézőponttól függően).

Ha mélyebben beleásunk a témába, hány pilótának sikerült volna dobogóra állni vagy világbajnokságot nyerni,  érdekes kimutatásokhoz juthatunk, ha az arányokat levetítjük 100 pilótára:

Nagydíjrajtok

24 versenyző nem indult volna el különböző okok miatt, így a maradék 76 versenyző neve mellett szerepelne legalább 1 nagydíjrajt.  Azonban még medöbbentőbb, hogy csak 31 versenyző teljesített volna 10-nél több nagydíjrajtot, és csak 7 fő teljesített volna 100 nagydíjnál többet (lenne még egy olyan pilóta is, aki kizárólag Formula-2-es autóval nevezett volna be egy nagydíjra, de ezt csak a teljesség igénye miatt jegyeztem fel):

vcsd-1 

Sikerek



A pilóták harmada lett volna képes pontot szerezni. 21 állhatott volna fel legalább egy alkalommal a dobogóra, ebből 11 lett volna képes győzni, és 3-an lennének világbajnokok. A világbajnokok közül egyébként nagyságrendileg 1 aktívan versenyezne, 1 fő már visszavonult volna, és 1 már nem élne (természetesen még soha nem fordult elő, hogy egy versenyző győzelem, dobogó és pontszerzés nélkül világbajnokságot nyert volna, így az egyre kisebb sikerek aránya mind magában foglalja a nagyobb sikerek arányát a diagramon):

vcsd-2

Egyéb elért eredmények

Azáltal, hogy több eremény fedheti egymást az egymástól való függetlenségük miatt, ugyanazon egyszerű diagramon nem lehet látványosan ábrázolni azokat, csak külön-külön. 13 versenyzőnek lenne legalább 1 leggyorsabb köre, illetve 10-en indulhatattak volna eddig az első rajtkockából:

vcsd-3

A Forma-1-es versenyzők közül mindössze 7-en rendelkeznének legalább 1 leggyorsabb körrel, első rajtkockával és győzelemmel:

vcsd-4

Nemzetek

A 11 Indianapolisi 500 mérföldes versenynek (1950-1960) hála amerikai pilótából van a legtöbb, amit 57 év után sem sikerült még megváltoztatnia az eredetileg európai gyökerekkel rendelkező sportnak. Ezek alapján 23 versenyzője lenne az Egyesült Államoknak, akik beneveztek legalább 1 Nagydíjra, de az Indy 500 nélkül egyébként 5 amerikai lenne, így tetemes főnyi halmazt jelent az egész Forma-1-es versenyzőtársadalomra, ugyanis körülbelül minden 5. versenyző „Indy 500-as” amerikai. Második helyen a britek állnak, 17 versenyzője lenne a szigetországnak. Ezt követné Olaszország 12 pilótával, majd Franciaország 8 pilótával, Németország 6 pilótával, végül Brazília és Svájc 3-3 pilótával. A maradék 28 pilótán osztozna az összes többi nemzet, szám szerint 33:

vcsd-5

Életkor

Ha 100 versenyzője lenne a sportnak, abban az esetben már 56-an nem lennének az élők sorában. A még életben lévő 44 pilótából 29-en 50 éven felüli veterán pilóta lenne, illetve összesen 2 aktív versenyzője lenne a 2017-es szezonnak:

vcsd-6

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: