Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. április 15. csütörtök
F1

Elhunyt Frank Williams első versenyzője

67 éves korában, tegnap elhunyt Patrick Neve, akinek ugyan magasra ívelő karriert jósoltak annak idején a szakemberek, de sosem tudott kiteljesedni és pályafutása is meglehetősen rövidre sikeredett.

Az 1970-es évek közepén tűnt fel a Belgiumban született Neve. Sokan az akkori nagy belga sztár, Jacky Ickx méltó utódjának tartották. Jim Russell iskolájában tanulta a versenyzést fiatal korában Nagy-Britanniában, komoly tehetségnek tartották. 1970 és 1973 között mindössze tizenkétszer rajtja volt a Forma Ford 1600-as bajnokságban, majd egy évre rá a Bernie Ecclestone egyik jobb kezének számító Peter Macintosh segítségével egy gyári Lola ülését kapta meg.

1975-ben fellépett a brit F3-as bajnokságba. Egy évvel később bekerült a Formula 1-be is, de nem sok esélye volt a gyengécske RAM autójával. Brads Hatch-ben, Silverstone-ban és Zolderben állhatott rajthoz, valamint a sérült Chris Amont ő helyettesítette az Ensign volánjánál a Francia Nagydíjon.

Patrick Neve 67 éves volt


Mostanában inkább onnan emlékeznek a belga versenyzőre, hogy ő volt Frank Williams és egyben a Williams csapat (akkoriban Williams Grand Prix Engineering néven futott az istálló) első pilótája. Ez 1977-ben következett be. Nem maradt azonban sokáig az F1-ben, inkább a Formula 2-be nyergelt át, ahol sok, később sikeres F1-es pilótával versenyzett együtt, mint például Rene Arnoux, Didier Pironi, Keke Rosberg, Eddie Cheever, Riccardo Patrese, vagy éppen Bruno Giacomelli. Legjobb F1-es eredménye egy hetedik hely volt. 1984-ig még alkalmanként F2-es és sportautó versenyeken indult, majd végképp szögre akasztotta a sisakját.

Jóval hosszabb és sikeresebb karriert is befuthatott volna Neve, de igazán nem sikerült letennie névjegyét az F1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?