DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Az F1 mégsem ingyen versenyez Monacóban

Régóta köztudott, hogy a Monacói Nagydíj az egyetlen a versenynaptárban, amely semmit sem fizet a Forma-1-es futam rendezéséért, Albert herceg azonban megpróbálta tisztázni a helyzetet.

Ha csak egyetlen versenyből állna a világbajnokság, a legtöbb rajongó és pilóta választása Monte-Carlóra esne lehetséges helyszínként, amely nem csoda, hiszen a pálya a legnehezebb a naptárban, valamint évente itt rendezik a Forma-1 legnagyobb sajtóvisszhanggal rendelkező és legcsillogóbb futamát. Bár a Monacói Nagydíj presztízse ma már sajnos nem vetekszik más sorozatok olyan kirakatfutamaival, mint az Indy 500, a Le Mans-i 24 órás, vagy a Daytona 500, minden pilóta szeretné életében legalább egyszer meghódítani a hercegséget.



Éppen e kitüntetett státuszból fakadóan terjedt el az a tévhit, hogy a miniállam egy eurocentet sem fizet a Forma-1-es kereskedelmi jogok tulajdonosának a rendezésért– mindezt II. Albert monacói herceg, Monaco uralkodója kívánta tisztázni a Nemzetközi Automobil Szövetség magazinjának, az Auto-nak hasábjain. „Ez csak pletyka” – mondta a Grimaldi család feje. „Lehet, hogy a jogdíj összege kevesebb, mint más pályák esetében, de mi is fizetünk. Bernie Ecclestone jól tudta, hogy Monaco mit adott a Forma-1-nek – ezt ő maga mondta, de tudják ezt a szponzorok és a pilóták is.”

„A tárgyalásokat mindig a Monacói Autóklub vezeti. Bernie odafigyelt ránk, de tőlünk is kért egy meghatározott összeget. Nem tudom, hogy ez máshol mekkora, hogy mások mennyit fizetnek, de figyelembe kell venni, hogy a Monacói Nagydíj mit képvisel történelmi szempontból. Nem érdemtelenül vannak kedvezményeink, hiszen megfizettük, amit meg kellett” – tette hozzá Albert, aki azt is elmondta, mikor látogatott ki először futamra, noha nem kellett messze mennie. „1965-ben történt, azt a versenyt Graham Hill nyerte. Hét éves voltam, és nagyon nagy benyomást tett rám. Emlékszem, a hatalmas zaj miatt be kellett, hogy fogjam a füleimet. Sajnos ez a fajta izgalom hiányzik manapság a sportágból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: