DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Aggódik a Honda a motorhibák miatt

Jövő héten már az Ausztrál Nagydíjon használt erőforrást tesztelnék, de nem tudják, miért hibásodott meg egyik egységük. Nincs irigylésre méltó helyzetben a McLaren-Honda a szezon kezdetén.

Két motorcsere a barcelonai teszt első két napján: a Honda jelentősen újratervezett 2017-os erőforrása, melytől a riválisok megközelítését remélték, nem vizsgázott jól. Az erőforrással felszerelkezett McLaren a másik két nap folyamán bepótolta az elveszített pályaidőt, a Honda azonban hangot adott annak: aggódik az Ausztrál Nagydíj miatt.

„Az első napon az olajrendszerrel volt gondunk” – mondta Yusuke Hasegawa, a japán cég F1-es motorfőnöke a spanyol Movistarnak. „Az olajtartály dolga az olajszint menedzselése, idén azonban ez rosszul működött, ezért meg kell változtatnunk a tartály rendszerét. A második napon mechanikai hiba történt, a probléma gyökerét pedig továbbra sem ismerjük. Ez egy alapvetőbb gond, amely szerintem a komolyabb.”



„Az olajtank miatt biztosan nem lesz problémánk a szezon kezdetén. Ami a mechanikai problémát illeti, nem tudom megmondani. Még nem vagyok biztos, és természetesen vannak aggodalmaim miatta” – mondta Hasegawa. Egyes pletykák szerint a motor elővigyázatosságból letekert fokozatban ment a teszten, és teljesítménye még a 2016-os szintet sem érte el. Ha ez igaz, és ennek ellenére is meghibásodott, a Hondának valóban van miért aggódnia.

A hibás egységet a Honda rögtön elküldte Japánba, hogy felderítsék a probléma valós okát. Gyors javításra lenne szükség, hiszen a kedden kezdődő második teszten már a szezonnyitón használatos specifikációt használnák: „Ez a terv, de a mechanikai gond miatt pillanatnyilag megbeszéléseket folytatok a sakurai és japán csapattagokkal a jövő heti motort illetően.”

„Természetesen a teszt az, amikor számos problémát kell leküzdenünk. Néha szükség van arra, hogy ellentmondjunk egymásnak vagy konstruktív vitát folytassunk. De úgy gondolom, remek munkát végeznek, kapcsolatunk pedig nagyon jó” – tette hozzá, amit már számtalanszor hallottunk: a Honda és McLaren között minden rendben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: