DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Ecclestone olyan volt számunkra, mint egy keresztapa”

Egyre többen vannak azok, akik úgy vélik, a Liberty Mediának szerencsésebb lett volna megtartani az F1 élén Bernie Ecclestone-t - most a McLaren és a Ferrari korábbi pilótája állt ki a 86 éves brit mellett.

A Forma-1 többségi tulajdonjogainak átvétele után a Liberty Media háromtagú menedzsmenttel cserélte le Bernie Ecclestone-t a sportág élén, s bár eddig úgy tűnik, hogy vezetésükkel a sportág új, izgalmas irányt vehet, sokan még most is azon a véleményen vannak, hogy hiba volt, amikor az amerikaiak nem akarták igénybe venni az üzletember kapcsolatrendszerét és segítségét. Így gondolja ezt Stefan Johansson is, aki blogján időről időre értekezik a Forma-1 aktuális helyzetéről. „Nagyon furcsa érzés kapott el, amikor hallottam a bejelentést, és más, F1-es barátaimmal egyetértünk abban, hogy szomorú a távozása, hiszen olyan volt nekünk, akár a keresztapánk” – írta a svéd.



„A változás nagy dolog, nem jut eszembe senki, aki régebb óta lenne az F1-es paddockban Bernie-nél. Érdekes lesz látni, hogy mi történik majd nélküle. Személy szerint úgy érzem, a Liberty jobban tette volna, ha megtartja Bernie-t még néhány évig, és a segítségével tanulja meg az F1 csínját-bínját, ahelyett, hogy megszakítják vele a kapcsolatot, és már a legelejétől tiszta lappal kezdenek. Ha lehetőségem lett volna arra, hogy a világ talán egyik legjobb üzletkötőjével – nem csak az F1-ben, általánosságban is – dolgozzak együtt, kaptam volna az alkalmon. Az ördög mindig a részletekben bújik meg: Ecclestone volt az egyetlen, aki átlátta az egész rendszert, így hatalmas űrt hagyott maga után.”

Az F1 új elnök-vezérigazgatója, Chase Carey úgy vélekedett, hogy meg kellett szüntetni a sportágban jelenlévő diktatúrát, Johansson azonban ellentétes véleményen van. „Ha megnézünk bármely bajnokságot, ahol demokrácia uralkodott, mind megbukott” – írta a svéd. „Szerintem ez a legtöbb sportra igaz, és úgy vélem, még többen fognak úgy vélekedni, hogy ez nem járható út. Most az 'összemelegedés időszakát' éljük, majd meglátjuk, hová fut ki az egész.”

„Mióta az F1 megpróbált úgynevezett 'demokratikus' utat követni a Stratégiai Csoporttal, sokkal nagyobb a zavarodottság, és a szabályok is évről-évre bonyolultabbak. Úgy tudom, eddig nem tettek olyat, amely jobbá tette volna az F1-et. Szerintem a Liberty még nem is tudja, hogy mivel fog szembesülni, ha tárgyalni akar a csapatokkal. Legjobban azzal az idézettel lehetne illusztrálni a helyzetet, melyet Ron Dennis mondott Eddie Jordannek, amikor utóbbi megjelent a Forma-1-ben a nyolcvanas évek végén: ’Isten hozott a piranha-klubban.’ Azóta semmi sem változott, és pontosan ez az, amely rájuk vár.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: