DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Idén is megnyomja a hazai szobaárakat az F1

Ahogy az utóbbi években, úgy most is komoly áremelkedéssel számolhat az, aki a fővárosban foglalna szállást az F1-es Magyar Nagydíj idejére - ráadásul a helyek is vészesen fogynak.

A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is fellendülést hozhat a fővárosi szállodáknak a Formula-1-es Magyar Nagydíj, de idén a budapesti vizes világbajnokság még jobban megnehezíti azoknak a helyzetét, akik minőségi szállást szeretnének maguknak elfogadható áron ebben az időszakban. Utóbbi esemény július utolsó két hetét, míg előbbi futam a hónap végét nyomhatja meg, méghozzá jelentős mértékben. A legkritikusabb időszak az átfedés szempontjából az utolsó pár nap, amikor a vízilabda és úszódöntőket rendezik, miközben Mogyoródon is csúcsra jár a száguldó cirkusz.

Az utóbbi évek statisztikáiból látszik, hogy az F1 jelenlétét mindig megérzi a szálloda-piac - tavaly átlagosan négy százalékkal nőtt a szobafoglaltság aránya (90% környékére), méghozzá úgy, hogy az átlagos szobaárak 65%-kal emelkedtek július nem F1-es részeihez képest. Ez a szám 2015-ben 58% volt, 2014-ben 48%, 2013-ban 61%, 2012-ben pedig 52% volt - tehát az elmúlt években minimum másfélszeresére nőttek az árak, mégis folyamatosan emelkedett a foglaltság. Utóbbi egyébként csökkenő tendenciát mutat, 2012-ben még 13%-kal nőtt a már említett tavalyi 4%-hoz képest - igaz, ez elsősorban azt jelenti, hogy a szállodákban manapság sokkal inkább teltház van a Magyar Nagydíj előtt is. 

buddha



Idén is hasonlóra számíthatunk, Az Utazó felmérése szerint például az egyik belvárosi dunai panorámás hotelben már most minden hely foglalt július második felére, ráadásul az ezúttal is bő 30%-os áremelkedéssel együtt. A Danubius Hotels Group vezérigazgatója, Kovács Balázs szerint mindenképpen jelentősen megnövekednek a szobaárak, de Király Zoltán, a városi szállodákat üzemeltető Accor szállodacsoport kelet-európai marketing- és kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy az árak komoly emelése hozhat plusz bevételt a szállodáknak.

Ha online szeretnénk szobát foglalni, szinte az összes előkelőbb budapesti szállodánál azzal szembesülünk, hogy alig egy-két szoba maradt július utolsó hetére, vagy éppen már most, február elején elkelt minden hely arra az időszakra - a később foglalók jó eséllyel már csak a város külső részein találnak maguknak helyet. Ráadásul ha erre az időszakra kérünk árajánlatot, jelen pillanatban a legtöbb helyen 45-50%-os áremelkedést tapasztalunk, mint ha ugyanazt kérnénk, csak július első hetére.

A népszerűbb hotelek közül például a Kempinskiben már most sem lehet július utolsó hetére foglalni, ahogy a Corinthia Hotelben, az Intercontinentalban vagy a Sofia Budapestben sem - de elfogytak a helyek a Dorothiluxban, vagy a Chain Bridge-ben is. A Buddha-Barban a hó eleji 396 700 Ft helyett 538 000 Ft-ba kerül egy hétre egy kétfős szoba, ugyanez az Aria Hotelben 645 050 Ft helyett 890 055 Ft - viszont minél tovább böngészünk a szállások között, annál több helyen ütközünk abba az üzenetbe, hogy nincs kiadó szoba. Könnyen lehet, hogy a hó végére minden belvárosi elit szálloda megtelik...

Az úszószövetség szerint egyébként a vizes vb-re és az oda érkező vendégekre semmilyen hatással nincs a Magyar Nagydíj.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: