DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Feltámadhat az F1-es csapatok szövetsége

Ami korábban FOCA, néhány éve pedig a FOTA volt, most újra testet ölthet a résztvevő alakulatok anyagi biztonságának érdekében, ám fennáll a veszély, hogy ismét két részre szakad a mezőny.

A hetvenes-nyolcvanas években Bernie Ecclestone vezetésével működő Forma-1-es Konstruktőrök Szövetsége (FOCA), és a nagyjából tíz évvel ezelőtt megalakuló, de 2014-ben megszűnő F1-es Csapatok Szövetsége (FOTA), is azért harcolt, hogy nagyobb jogokat harcoljanak ki a résztvevőknek, legyen szó anyagi bevételekről, vagy a szabályalkotásba való nagyobb beleszólásról. Az Autosport információi szerint az egyik Forma-1-es csapat vezető beosztásban lévő tagja komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy hasonló zászló alatt egyesítse kollégáit, amely lehetővé tenné, hogy közösen tegyenek pénzügyi jövőjükért, és a négy nagy konstruktőrnek (Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren) járó, úgynevezett ’történelmi bónusz’ megtartásáért.



A sportág pénzügyi helyzete igencsak forró téma manapság, egy ilyen csoportosulás megalakítása pedig megosztaná a mezőnyt, hiszen egyik része épp igazságosabb szereplési feltételeket próbál kiharcolni magának. Az új többségi tulajdonos Liberty Media első teendői között szeretne egyenlőbb pénzelosztást, melynek következő lépése az említett bónusz megvonása, vagy akár a költségvetési sapka lehet. Az említett nagycsapatok a még Bernie Ecclestone-nal kötött szerződés értelmében az F1-es bevételek 65%-át kapják meg, amíg a maradék 35% a többi alakulat között oszlik el.

Az Autosport megkeresésére nem válaszoltak a gárdák képviselői, azt viszont nem cáfolták, hogy valóban zajlanak tárgyalások egy új szövetség létrehozására. Egy magát megnevezni nem kívánó csapatvezető azt mondta: „Felkészültünk arra, hogy találkozók során próbáljunk közös nevezőre jutni, a folyamat viszont kissé megterhelt lehet, hiszen (a bónuszra jogosult csapatok) szeretnék megőrizni kivételes helyzetüket. Mindannyian együtt kell működnünk, hogy segítsünk a Formula One Group-nak az F1 érdekében."

Egyelőre még nem tisztázott, hogy a csapatok új szövetsége hogyan működne, pláne a mezőny jelenlegi megosztottsága mellett. Az egyik független alakulat vezetője az Autosportnak elmondta, hogy akár két FOTA is alakulhat majd, melyek közül az egyik a bónuszra jogosult csapatokat, a másik pedig a privátokat fogja tömöríteni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: