DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Két óra edzés, egy óra úszás – Minden nap

Egészen megfeszített edzésprogrammal készül az új szezonra Carlos Sainz: valósággal kifacsarja magát nap mint nap, hogy márciusban készen álljon az első F1-es versenyre.

Mint ismert, a 2017-es Formula-1-es autókban az eddigieknél jóval jelentősebb erőhatások érik a versenyzőket, vezetésük kimerítőbbé válik: ezért tölti a januári és februári napok nagy részét a konditeremben a mezőny, hogy ne érje őket felkészületlenül az új kihívás. A Toro Rosso pilótája, Carlos Sainz például saját bevallása szerint még életében nem edzett ilyen keményen.



„A Formula-1 lép egyet előre idén. Olyan autókat akartak létrehozni, melyeket fizikailag sokkal nehezebb vezetni, így nekünk, versenyzőknek is készen kell állnunk rá. Amit erőnlét címén 2016-ban csináltunk, többé nem lesz elég. Nagyon kemény év várható” – idézi a motorsport.com Sainzot. „Kétségem sincs afelől, hogy ez a legnehezebb telem, mióta az F1-ban vagyok. Sőt, egész életemben, hiszen még sosem voltam olyan fizikai formában, mint amilyenben márciusban, az első versenyre leszek.”

A Toro Rosso spanyol pilótája két órát tölt az edzőteremben naponta, majd további 60 percet úszik. A vezetői képességeit formában tartó gokartozás szintén tréningjének része – ilyenkor súlyokat tesz sisakjára, hogy nagyobb erőhatás érje a kanyarokban.  „A CrossFit edzést idén fedeztem fel. Sőt, igazából ez még a CrossFitnél is több: ugyanazt a hatást akarom elérni, mint egy Formula-1-es versenyen, azaz másfél-két órán át 180-190-en tartom a pulzusom, és nem tartok szünetet” – nyújtott bepillantást abba, valóban mennyire kemény az edzés, melyet végez.

A 22 éves versenyző úgy érzi, kora miatt előnyben van az idősebb és fiatalabb pilótákhoz képest: „Úgy vélem, fizikailag 21-22 évesen vagy a csúcson, ez pedig az én malmomra hajtja a vizet. Ugyanakkor az olyan versenyzők, mint Hamilton, Alonso vagy Raikkönen is előnyben vannak amiatt, hogy hasonló G-erőket tapasztaltak 2005, 2006 vagy 2007 során.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: