DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Újabb mérnök aggódik az idei F1-es szezon miatt

Kezdhetünk megijedni? A 2017-es szabályok, melyek elvben a versenyzés izgalmait lettek volna hivatottak elősegíteni, újabb szakember szerint fognak ellenkező hatást elérni.

„Okosabb tervezésre van szükség az F1-ben” – mondta a minap Pat Symonds, a Williams leköszönő technikai igazgatója, és nem véletlenül szajkózza ugyanezt hivatalba lépése óta Ross Brawn, a száguldó cirkusz új, sportszakmáért felelős ügyvezető igazgatója.

A 2017-es aerodinamikai szabályok megalkotásakor az elsődleges szempont az autók kinézetének megváltoztatása és azok gyorsabbá tétele volt, a mérnökök viszont kevesebb figyelmet fordítottak arra, hogy ezen módosítások milyen hatással lesznek a versenyzés minőségére. Luca Furbatto, a Toro Rosso, a McLaren, és a Manor korábbi szakembere úgy vélekedik, hogy ne várjunk nagy változást az F1 élén, ráadásul rossz hírrel szolgált azoknak, akik izgalmasabb versenyeket szeretnének látni.



„A Mercedes és a Red Bull mindig jobb karosszériát fog építeni szerényebb forrásokból gazdálkodó riválisaiknál” – nyilatkozta az olasz Leo Turrini újságírónak. „Azok az autók, melyek elvben nagyobb leszorítóerőt generálnak, valamint a nagyobb lesz a tapadásuk, a valóságban sokkal jobban bele fognak szólni a csapatok közötti erősorrendbe, noha mindenki azt várta, hogy fordítva lesz majd. Nem hinném, hogy a változásoknak köszönhetően jobb lesz a versenyzés, sőt, pont az ellenkezője fog történni. A 2017-es autók a kör nagyobb százalékát fogják padlógázon tölteni, így a nagyobb motorerővel rendelkező csapatok még nagyobb előnybe fognak kerülni.”

Furbatto úgy véli, szerencsésebb lett volna az az utat követni, amelyet Le Mans-ban alkalmaznak, ahol a mérnökök nagyobb szabadságot kapnak a tervezéshez. „Szerintem a győzelmeket a Mercedes és a Red Bull fogja elosztani egymás között. A Red Bull mindig kivételes karosszériát állított elő Adrian Newey munkássága alatt, a Mercedes autója pedig a legkiegyensúlyozottabb, ráadásul a legjobb erőforrás is az övék. Azt viszont hozzátenném, hogy minden bizonnyal lesz egy-két meglepetés, amelyek felkavarhatják az állóvizet” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: