DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Jót tett a McLaren Button megítélésének

A wokingiak technikai igazgatója szerint a brit nem a 2009-es világbajnoki címével, hanem a Lewis Hamilton csapattársaként náluk eltöltött éveivel bizonyította, hogy az F1-es mezőny egyik legjobbja.

Jenson Button sokáig a Formula-1-es mezőny egyik nagy ígérete volt, akinek azonban nem adatott meg, hogy igazán versenyképes autóban mutassa meg, mire képes. 2009-ben aztán a Brawn GP színeiben szinte a semmiből nyert világbajnokságot, majd sokak megdöbbenésére eligazolt a nyerővé vált csapattól, hogy Lewis Hamilton oldalán, a McLarennél folytassa karrierjét. Tim Goss, a wokingiak technikai igazgatója szerint a brit náluk hallgatta el igazán a kétkedőit:

„Sok szakértő úgy gondolta, hiba volt átigazolnia, mert Lewis nagyon el fogja verni, de bebizonyította, hogy tévedtek” – nyilatkozta Goss a McLaren hivatalos honlapján. „Rögtön az elejétől nyilvánvaló volt, hogy fel tudja venni vele a versenyt, és ez elég sokat javított a megítélésén. Addig az emberek úgy gondolták, csak szerencsés volt, hogy a Brawn autóját vezethette, ami nagyon gyors volt. Amikor megérkezett a McLarenhez, megmutatta, hogy ő a mezőny egyik legjobbja.”

button-hamilton-mclaren-2011-dppi



„Előzőleg Heikki volt Lewis partnere, s ez egy remek kapcsolat volt, mert az időmérőn nagyobb erőbedobásra késztette, de a futamon ritka volt elég gyors” – folytatta a szakember, összehasonlítva Button teljesítményét Hamilton korábbi kollégájáéval. „Néhányan csalódottak voltunk, amikor Heikki távozott, de izgatottak lettünk, amikor Jensont igazoltuk a helyére. Tudtuk, hogy nagyszerű pilóta, és ezt bizonyította is.”

 

Button és Hamilton 2010 és 2012 között három szezonon át voltak csapattársak a McLarennél – utóbbi ezt követően szerződött át a Mercedeshez –, ez idő alatt pedig a 2009-es világbajnok 672-657-re legyőzte honfitársát a pontok tekintetében. Különösen 2011-ben volt meggyőző, amikor Sebastian Vettel mögött második lett az összetettben. Goss szerint Button akkor mutatta meg igazán, mennyire profi versenyző, amikor folyamatosan szállította a dobogós helyezéseket és az erős eredményeket, miközben Hamilton hiába volt gyors, fejben szét volt esve, így túl sok pontot hullajtott el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: