DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Perez lett a másodosztály legjobbja

A szezon során többször is eljátszottunk a gondolattal, hogy nézne ki a privát csapatok bajnoksága az F1-ben, ha egy nyáron felmerült elképzelésnek megfelelően bevezetnék ezt a száguldó cirkuszban. Itt a végeredmény!

A kiszivárgott hírek szerint a nyár folyamán a Stratégiai Csoport egyik ülésén felmerült, hogy a világbajnokságok mellett külön pontversenyeket hoznának létre a privát, illetve a kisebb csapatok számára, ezzel is javítva a nehezebb helyzetben lévő istállók pozícióját. Az elképzelést végül elvetették, mi viszont most ismét eljátszottunk a gondolattal, hogy nézne ki a másodosztályú bajnokság az idei Formula-1-es szezonban.

Mivel arról nincs információnk, hogy az idén felmerült elképzelés szerint pontosan mely csapatok alkotnák a „B-kategóriát”, kénytelenek voltunk mi meghúzni a vonalat: ebben a külön értékelésben a három gyári csapat, a Mercedes, a Ferrari és a Renault mellett a szoros gyári kapcsolat miatt nem vehetne részt a McLaren-Honda, illetve az elmúlt évek eredményei alapján a Red Bull csapata. A mezőnyt tehát a Williams, a Force India, a Haas, a Toro Rosso, a Sauber és a Manor alkotja a mi másodosztályú pontversenyünkben.

A bajnoki cím végül Sergio Perezhez került, s a lista első hat helye voltaképpen ugyanazt a sorrendet mutatja, mint amit az adott pilóták a tényleges világbajnoki pontversenyben elfoglalnak. A legnagyobb előrelépő Esteban Gutierrez, aki ebben az összevetésben a világbajnoki pontszerző Nasrt és Wehrleint is megelőzte, s emellett Ericsson is maga mögé utasította csapattársát. Íme, a lista végeredménye:

privat-bajnoksag-vege



Itt pedig a csapatbajnokság végeredménye látható, ahol természetesen a Force India győzött:

privat-bajnoksag-csapatok-vege

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: