DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nem lesz több Európa Nagydíj Bakuban

Sokan furcsállták, hogy a földrajzilag Ázsiában levő versenyt hivatalosan európainak hívták – a 2017-es versenynaptárban azonban már az „Azerbajdzsáni Nagydíj” elnevezés szerepel.

A korábbi években a Nürburgring és Valencia adott otthont az Európa Nagydíjnak – országuk második F1-es versenyeként –, majd az elnevezés három év szünet után tért vissza, az először futamot rendező Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A helyszín szerepel a 2017-es versenynaptárban is, viszont már Azerbajdzsáni Nagydíj néven. A pálya igazgatója, Arif Rahimov magyarázta el a névváltoztatás okát.

„Ami a beiktató versenyünket illeti, szerettük volna hangsúlyozni, hogy hazánk Európa része” – idézi a The Checkered Flag oldal az igazgatót. „Azt, hogy a versenyünk európai, és a mentalitásunk is európai. Ezzel demonstráltuk, hogy az országunk nyitott a külföldi látogatók előtt, akik könnyedén ideutazhatnak, és kényelemben érezhetik magukat.”



„Most úgy érezzük, ez a megfelelő idő, hogy átnevezzük a versenyünk ’Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj’-já. A nyári verseny után számos F1-es rajongó felfedezte, hogy a társadalmunkat szoros szálak fűzik az európai mentalitáshoz, ezért úgy érezzük, itt az idő hangsúlyozni azt a tényt, hogy a 2017-es verseny Azerbajdzsánban is zajlik. Ennek megfelelően nevezzük át” – magyarázta Rahimov.

Az első bakui versenyt Nico Rosberg nyerte, és bár a vonalvezetés izgalmasnak tűnt, kevesen vitatják, hogy a szezon egyik legunalmasabb versenye zajlott Azerbajdzsánban. Ráadásul a nagydíj még a Le Mans-i 24 órással is egybeesett, az ütközést azonban az új naptárban sikerült kiküszöbölni. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: