DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

A Honda azt hitte, már nem is kell fejlesztenie

Elismerte a cég idei egyik legnagyobb hibáját a Honda F1-es részlegének vezetője, aki úgy gondolta, pusztán a megbízhatóság javításával minden akadály elhárul majd a McLaren sikeressége elől.

Bár 76 pontjával és konstruktőri 6. helyezésével a McLaren-Honda felülmúlta az újraegyesülésük első évében megszerzett 27 pontot és bajnoki 9. pozíciót, a wokingi istálló még mindig nem került a közelébe sem régi fényének. Odáig rendben, hogy a top10-es eredmények sűrűbbek, a műszaki meghibásodások pedig ritkábbak lettek, de 2016-ban sem álmodhatott még dobogóról Fernando Alonso és Jenson Button, a bajnokpárosra így újabb küszködős szezon várt a volán mögött.

A Honda F1-es programját irányító Yusuke Hasegawa szerint a gyártónál egyszerűen nem tették olyan magasra a lécet önmaguk számára, mint ahova talán tehették volna.

mclaren-honda



„Természetesen erre az évre is kitűztünk magunk elé egy célt, de most már látszik, hogy ez nem volt elég nagy és ambiciózus. Nem voltunk eléggé optimisták, ebből a szempontból a többi csapat jobb munkát végzett” - ismerte el a szakember.

„Megbízhatóság tekintetében megtettük a várt előrelépést, de ez nem volt elég. A barcelonai tesztek során azt gondoltam, hogy ha be tudjuk fejezni a versenyeket, akkor komoly esélyünk lesz a pontszerzésre, de ez nem így történt. Egyértelmű tehát, hogy további teljesítményt kell találnunk.”

A szezon során a motor terén elért fejlődés mindenesetre Hasegawa szerint látványos volt, és becslések szerint a Honda már nincs is látványosan elmaradva az F1 három másik gyártója mögött teljesítményben. „Elkészültünk az új turbóval Kanadára, az új belső égésű motorral Silverstone-ra, és egy újabb frissítéssel Belgiumra. Minden lépésben fejlődést láttam, és a csapattagok is örültek, hogy az eredmények visszaigazolták a törekvéseiket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: