DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Exkluzív: Átigazolási pletykák Abu Dhabiból

Nem csak a világbajnoki döntőről szól az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéje, a mezőny hátsóbb traktusaiban is zajlik az élet. Átigazolásokról, érkező befektetőkről szólnak a pletykák, de a formula.hu által hallottak alapján még az sem kizárt, hogy összeérnek a szálak.

A jelenlegi pletykadózis kiindulási pontja Felipe Nasr, aki mögül kihátrált főszponzora, a Banco do Brasil, így könnyen megeshet, hogy a Forma-1 emiatt brazil pilóta nélkül marad. Massa visszavonulásával a másik Felipe lenne arra hivatott, hogy képviselje a dél-amerikai ország színeit, de pénz nélkül – hiba repítette a konstruktőri tabella dollár tízmilliókat érő 10. helyére a Saubert a Brazil Nagydíjon – valószínűleg nem maradhat a svájci csapatnál.

Nasr helyére többen is pályáznak: a Haastól kirúgott Esteban Gutierrez biztosan szeretne visszatérni korábbi munkaadójához (ha esetleg nem jönne össze, jövőre vélhetően ismét Ferrari-trikóban látnánk lófrálni a paddockban, mint tartalékpilóta), ugyanakkor állítólag a Mercedes patronáltja, a Force India volánjáról a szintén csillagos növendék Esteban Ocon ellenében lemaradó Pascal Wehrlein is szívesen áttenné a székhelyét a Hinwillbe. Nehéz elképzelni, hogy a Mercedes akár elviekben, akár pénzzel hozzájárulna ahhoz, hogy tehetsége egy olyan csapatnál versenyezzen, amely előző évi Ferrari-erőforrásokat használ, mindenesetre tény: maga az érintett cáfolta azt a pletykát, hogy már alá is írták a szerződést, azt ugyanakkor elismerte, hogy a Sauber is egy opció a 2017-es idényre.

Némi meglepetésre az FIA pénteki sajtótájékoztatóján Toto Wolff, a Mercedes főnöke sem zárta ki annak lehetőségét, hogy Wehrlein a Saubernél köt ki: „Csodálatos, hogy Esteban és Pascal idén a Manornál versenyezhettek, mert a csapat fejlődése lenyűgöző, jó helyen voltak és a Pascal számára a Manor is egy lehetőség a következő idényre. Mivel Esteban a Force Indiához megy, tárgyalunk a Sauberrel és a Manorral is, de még semmi nem dőlt el” – fogalmazott a csillagosok főnöke.

nasr-dppi-2016



Stephen Fitzpatrick, a Manor többségi tulajdonosa most először volt jelen FIA-sajtótájékoztatón, és mindjárt egy meglepetést is tartogatott, megszellőztette ugyanis, hogy a sírtól általa megmentett istállóhoz rövidesen új befektető érkezik. „A részletekről nem beszélhetek, de több befektetővel is tárgyaltunk az elmúlt hat hónapban. Egy dolog biztos, a kezdetektől fogva, mégpedig az, hogy a Forma-1-ben jelenleg a pénz határozza meg a teljesítményt, így bárkit szívesen látunk, aki pénzt hoz és elősegíti a csapat fejlődését, javulását. Ha ehhez az szükséges, hogy beszálljon egy új befektető, egy komolyabb befektető, akkor készen állok erre. Egyébként már megegyeztetünk egy befektetővel, jelenleg is dolgozunk a véglegesítésen, de a részletekről tényleg nem mondhatok többet” – fogalmazott Fitzpatrick.

A formula.hu olyan a Manor-guru kijelentése után olyan spekulációkat is hallott, amelyek igazi csavart vihetnek a történetbe: nem kizárt, hogy a befektető maga a Mercedes, amely B-csapatként működtethetné a kiscsapatot, amelyhez egyébként is szoros szálak fűzik. Noha Monzában Toto Wolff cáfolta, hogy létezne forgatókönyv arra az esetre, hogy bekebelezik a Manort és B-csapatként működtetik a jövőben, mégsem kizárt, hogy ez benne van pakliban. Ugyan a lépés igényelne némi invesztíciót, de meglenne a haszna is: érvényesülne a „több autó, több adat” elv, lenne hely a támogatott pilótáknak,Wolff befolyása pedig tovább nőne paddockban.

Fitzpatrick szerint nemsokára előállnak az új befektető kilétével kapcsolatos bejelentéssel, így rövidesen valószínűleg sok mindenre fény derül. Az egyetlen, akinek aggódnia kell, az Nasr, aki péntek este letört ábrázattal, egy vállrándítással felelt a jövőjét firtató kérdésre, jelezve ezzel azt, hogy fogalma sincs, mit csinál majd 2017-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: