DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Állórajtok: Megérik-e a kockázatot?

A Haas csapatfőnöke szerint mindenképpen: Günther Steiner a klasszikus frázissal élt, amikor azt mondta hogy kockázat nélkül nincs nyereség, még az F1-ben sem.

Bernie Ecclestone az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéje előtt hívta össze az F1-es csapatok vezetőit: a megbeszélés legfőbb irányvonalát a sportág jövőben alkalmazott szabályai adták, olyan nyilatkozatok fényében, melyek a Mercedes vezetői, Toto Wolff és Niki Lauda száját hagyták el, mondván, túl szűkek a határok a szabálykönyv fényében. A Force India érdekes ötlettel állt elő, mely tulajdonképpen egy korábbi tervezet, csak átalakítva: néhány hónapja arról határoztak, hogy olyan esetekben, amikor eső miatt a biztonsági autó mögül kell indulnia a mezőnynek, a körülmények javulása esetén állórajttal engednék el a mezőnyt. A silverstone-iak javaslata viszont az volt, hogy ne csak a verseny elején, hanem minden egyes sc-szakaszt követően kezdjék újra állórajttal a versenyt a pilóták.



A résztvevők elfogadták az ötletet, így 2017-ben minden bizonnyal izgalmasabb versenyeket láthatunk majd, a sárga zászlós periódusok függvényében. Az Autosport megkérdezte a Haas csapatfőnökét, Günther Steinert a változtatásról, aki pozitívan fogadta azt. „Ez nagyszerű, hiszen jót tesz a show-nak – mindannyian szeretjük a rajtokat” – idézte az olaszt a lap. „Persze megvan a kockázata, de ez azzal is jár, hogy te kerülhetsz ki előnyösen belőle – valaki veszít, valaki pedig nem. ha a versenyek jobbak lesznek ezáltal, az mindenkinek jól jön majd.”

 

A Forma-1 vezetése ezzel az olyan eseteket szeretné kiküszöbölni, mint például az idei Brit Nagydíjon, ahol a mezőny azonnal intermediate-abroncsokra váltott, mihelyt a safety car távozott a pályáról. Persze a tervezet még nem hivatalos, hiszen a Stratégiai Csoport és az F1-es Bizottság elfogadására vár. Ha a két testület mellette dönt, akkor a Motorsport Világtanács elé kerül a változtatás, amely következő tanácskozását az Abu Dhabi Nagydíj utáni szerdán, november 30-án tartja Bécsben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: