DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Perez vagy Bottas lesz a privátok legjobbja?

A szezon során többször megvizsgáltuk, hogyan állna a privát csapatok bajnoksága az F1-ben, hogyha a száguldó cirkuszban tényleg bevezetnék a kisebb istállók pontversenyét – nézzük, mi a helyzet az idényzáró előtt!

A kiszivárgott hírek szerint a nyár folyamán a Stratégiai Csoport egyik ülésén felmerült, hogy a világbajnokságok mellett külön pontversenyeket hoznának létre a privát, illetve a kisebb csapatok számára, ezzel is javítva a nehezebb helyzetben lévő istállók pozícióját. Az elképzelést végül elvetették, mi viszont most ismét eljátszottunk a gondolattal, hogy nézne ki a másodosztályú bajnokság az idei Formula-1-es szezonban.

Mivel arról nincs információnk, hogy az idén felmerült elképzelés szerint pontosan mely csapatok alkotnák a „B-kategóriát”, kénytelenek voltunk mi meghúzni a vonalat: ebben a külön értékelésben a három gyári csapat, a Mercedes, a Ferrari és a Renault mellett a szoros gyári kapcsolat miatt nem vehetne részt a McLaren-Honda, illetve az elmúlt évek eredményei alapján a Red Bull csapata. A mezőnyt tehát a Williams, a Force India, a Haas, a Toro Rosso, a Sauber és a Manor alkotja a mi másodosztályú pontversenyünkben.

A szezonzárót megelőzően Brazíliában idei hatodik „győzelmével” Sergio Perez visszavette a vezetést Valtteri Bottas előtt, így kettejük között fog eldőlni az első hely sorsa. A dobogó alsó fokáért még hárman vannak versenyben: az egyaránt háromszor kieső Hülkenberg, Sainz és Massa. Rajtuk kívül győzelmet csak Grosjean, dobogót pedig csapattársa, Gutierrez, valamint a másik két Toro Rosso-pilóta, Verstappen és Kvjat tudott felmutatni – a Sauber és a Manor legjobb eredménye az egyaránt tényleges világbajnoki pontokkal is járó Wehrlein-féle ausztriai, illetve Nasr által elért brazil negyedik hely volt.

privat-bajnoksag-preabu



A csapatok közt Brazília előtt mindössze egy ponttal vezető Force India alaposan meglépett a Williamstől, azaz akárcsak a valódi világbajnokságban, itt is szinte csoda kellene ahhoz, hogy megforduljon az eredmény.

privat-bajnoksag-csapatok-preabu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: