DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Formula Junior: Csak ráérősen!

Öt Safety Car, két piros zászló, 3 órás verseny, rengeteg víz, óriási mentések és szép megforgások, ezen felül sok-sok kiesés, főként ezekről szólt a Brazil Nagydíj. Ebben a cikkben az interlagosi versenyen történt eseményeket beszéljük át bővebben.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 14 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

Az időmérő elején arra lehetett számítani, hogy meg fog érkezni az eső. A Q1-ben Nasr, Ericsson, Ocon, Wehrlein, Magnussen és Button esett ki. A Q2 nem tartalmazott meglepetést, Palmer, Sainz, Kvjat, Massa, Gutierrez és Bottas búcsúzott. Az időmérőt Lewis Hamilton nyerte, mögötte Nico Rosberg, majd pedig Kimi Raikkönen végzett.



Futam

A futam napján végig szakadt az eső, ami a versenyre is kihatott. Amikor elkezdtek felállni az autók a rajtrácsra, Grosjean alatt megúszott a Haas és a falnak vágta az autót, már csak 21 autó volt jelen. Őket nem engedték álló rajtot venni, így a verseny a Safety Car mögött kezdődött el. Az igazi tempóval való autózás a 8. körben indult el, aminél Raikkönen egy kicsit bealudt, így Verstappen nyert egy értékes pozíciót. A második komolyabb baleset nem sokkal később jött, amit Ericsson szenvedett el, ugyanott, ahol Grosjean is, csak kicsit másképpen. A boxbejáratot is elzárta, így a box egy időre megszűnt. Ismét Safety Car fázis! A 19. körben kiállt a boxba a szürke Mercedes, de szinte ki sem kellett szállnia Bernd Maylandernek, hiszen azonnal, a célegyenesben Raikkönen összetörte a Ferrarit. Rögtön beintették az első piros zászlós szakaszt! Nem sokkal később újraindították a körözgetést. A 48. körben a hazai pályán versenyző Felipe Massa vágta falhoz az autót szintén a boxbejáratnál. Ismét Safety Car a pályán. A versenyt Lewis Hamilton nyerte, mögötte Nico Rosberg, majd pedig Max Verstappen végzett.

Nap pilótája

Max Verstappen nagyon jól ment, tudott izgalmat hozni többször is, amikor Rosberget megelőzte, nem sokkal utána majdnem falhoz vágta az autót, majd pedig a verseny végén, amikor Perezt megelőzte a célegyenes ráfordító kanyarban.

Legemlékezetesebb pillanat

Felipe Massa visszasétálása a boxba a balesete után, a verseny egyik legszebb pillanata volt, ahogy a Mercedes és a Ferrari szerelők is kiállva tapsolták a brazil pilótát.

Legnagyobb meglepetés a futamon

Sergio Perez, hihetetlen, hogy fel tudta hozni az autót a 4. pozícióba, és majdnem megvolt a harmadik is, de a Red Bullos holland pilóta ezt megakadályozta.

Legnagyobb csalódás a futamon

Jenson Button, nagyon nagy lemaradásban ért célba, ő lett az utolsó, aki még befejezte a futamot. Ez a verseny nagyon nem akart összeállni neki.

Legnagyobb meglepetés az időmérőn

Kimi Raikkönen, nem számítottam arra, hogy be tudja hozni a Ferrarit a harmadik helyre a két Red Bull elé.

Legnagyobb csalódás az időmérőn

Sauber csapat, nagyon rossz volt a taktika, hiszen az utolsó sorból indulhattak, nem mentek jól, a két Manor is megelőzte őket.

Legszebb előzés

Max Verstappen Safety Car fázis után történő külső íves előzése a 3. kanyarban, ahol a német Nico Rosberget előzte meg.

Piros pont

Nico Rosberg, nagyon szépen fogta meg az autót a 38. körben, és végül nem lett belőle baleset.

Max Verstappen, ő is szépen fogta meg az autót.

Lewis Hamilton, őrületes tempóval ment, hiba nélkül, amit nagyon fontos kiemelni. Egyszer sem tört meg, mindig ott volt a toppon. Ezzel a késői hajrázással az a gond, hogy már csak egy verseny van hátra.

Fekete pont

FIA, nem kellett volna Safety Car mögött indítani a versenyt, álló rajtnak kellett volna lennie!

Jenson Button, nem úgy ment, ahogy azt vártuk, az időmérőn a 17. a futamon a 16. helyen ért célba. Ő ennél sokkal többre lenne képes!

Danyiil Kvjat, ő sem volt formában ezen a hétvégén, ami a versenyen sem jött ki jól, hiszen csak a 13. pozícióban tudta átszelni a célvonalat.

Verseny osztályzata

Ezt a versenyt 10-ből 10 pontra értékelem, rengeteg izgalom volt, jól jött az eső, és ez volt az idény eddigi legizgalmasabb versenye. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: