DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Red Bull megnyugtatta rajongóit

Az energiaitalos istálló népszerűsége nem veheti fel a harcot a Ferrarival, vagy a Mercedesszel, de élen jár a legtöbb rajongót tömörítő istállók között. Ezért ijedtek meg sokan, amikor tavaly felmerült az F1-ből történő távozás lehetősége - most a cég első embere tisztázta a helyzetet.

A 2015-ös szezon kétségkívül legnagyobb visszhangot kiváltó diskurzusa volt a Red Bull és a Renault szájkaretéja, mely majdnem ahhoz vezetett, hogy az energiaitalosok hátat fordítottak az F1-nek. Persze nem konkrétan a versenyképesség hiánya lett volna az első érv emellett, hiszen a franciákon kívül egyik másik motorgyártó sem volt hajlandó segítő kezet nyújtani nekik, amikor új partnert kerestek Bár végül maradtak a Renaultnál, 2016-ot már Red Bull TAG Heuerként kezdték meg, de még idén is felmerültek a távozásukról szóló hírek.



Dietrich Mateschitz, a sportágban két csapattal is jelenlévő milliárdos a spanyol Marcának nyilatkozott a minap, interjújában pedig elmondta, hogy a kiszállással történő fenyegetőzés sosem volt teljesen komoly. „Valójában sosem gondoltunk rá” - vélekedett a Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján 64. helyen álló osztrák üzletember. „Habár elméletben mindig vannak olyan körülmények, melyek esetén ezt az utat is választhatnánk, például abban a nyilvánvaló helyzetben, amikor nem sikerül motorszállítót találni.”

Azóta a Red Bull ismét versenyképessé vált, és két futamot is nyert idén, az aerodinamikai szabályváltozásoknak köszönhetően pedig mindenki őket tippeli a 2017-es szezon egyik fő esélyesének. Mateschitz szerint az alig két éve megtalált aranygyermeke, Max Verstappen olyan képességekkel rendelkezik, melyekkel Ayrton Senna-féle magasságokba emelkedhet később. Amikor arról kérdezték, hogy a holland olyan-e, mint a háromszoros világbajnok, így válaszolt: „Ha a veleszületett tehetségét, mentális erősségét, és a versenyeken mutatott bátorságát vesszük alapul, akkor igent mondanék. De képesnek kell lennie arra, hogy tehetségét, erejét és képességeit hosszú éveken keresztül fenn tudja tartani. Senki sem tudja, mit hoz a jövő, de hiszünk abban, hogy hatalmas potenciál rejlik benne.”

Mateschitz kitért Carlos Sainzra is, akiről elmesélte, miért nem akarták elengedni 2017-re. „Carlos nagyszerű sportember, remek személyiséggel, karizmával és tehetséggel” - mondta. „Annyi a probléma, hogy Maxszel és Daniellel két remek versenyzőnk van a Red Bullnál, a Toro Rosso pedig nem olyan erős, hogy versenyre keljen a Red Bull-lal és a Mercedesszel. Szilárd meggyőződésem, hogy jót fog tenni Carlos számára, hogy még egy évet a csapatnál marad, különösen annak fényében, hogy komoly teljesítménybeli előrelépést várunk az autótól.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: