DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Hamilton viselkedése hozhat változást az F1-es médiába

Lewis Hamilton múlt csütörtöki csetepatéja több szakértőnél még mindig téma, egyiküknél pedig rávilágított, hogy az F1 hivatalos sajtótájékoztatóinak egészen más formát kellene adni - esetleg meg is lehet szüntetni.

Lewis Hamilton a Japán Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján egyáltalán nem hozta lázba, hogy körülötte minden szem rá szegeződik, és amíg nem őt kérdezgették, addig okostelefonját nyomogatta. Magatartása kiverte a biztosítékot néhány újságírónál, amire Hamilton azzal válaszolt, hogy kivonult a Mercedes szombat délutáni médiaeseményéről. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója a minap védte meg pilótáját, hogy nem kell mindig negatív színben feltüntetni őt, míg Niki Lauda szerint házon belül is meg tudják majd oldani Hamilton problémáit.

Phil Duncan, a Press Associaton újságírója úgy vélekedett a Sky Sports-nak, hogy a háromszoros világbajnok maga kereste a bajt az elmúlt hétvégén. „Nagyon kevés volt azon szalagcímek száma, melyekkel Lewis egyetérthetett” - mondta a brit. „De ha nem helyezte volna magát ilyen buta helyzetbe, nem vonta volna magára ennyire a figyelmet. Nincs még egy olyan pilóta, aki így viselkedik.”



„Néhányan azt mondták, hogy Lewis már régóta ezt csinálja, és kezdi unni, de ez nem lehet kifogás akkor, amikor az egyik oldalán Kimi Raikkönen, a másikon pedig Fernando Alonso ül, akik évekkel korábban is itt vannak már. Bizonyos módon hálásak lehetünk Lewisnak, hiszen sokszor szerepel címlapokon és sokszor szerepel a hírekben - még ha nyuszifülekkel, akkor is, hiszen szupersztár, ő pedig ezt nagyon jól tudja. Mégis úgy hiszem, hogy senki más nem hozná magát ilyen helyzetbe.”

Az NBC F1-es riportere, Will Buxton úgy véli, hogy ez az intermezzo rávilágított arra, hogy talán módosítani kellene a hétvége menetrendjén. „Ahogyan a média működik ma a Forma-1-ben, két évtizeddel le van maradva” - vélekedett a brit. „Ez csak információs gyakorlat, semmi más. Ezért természeténél fogva rettentően egyhangú, nem jó a televízió számára. Amiket a pilótáktól kérdeznek, azonnal közkinccsé válnak, így semmi relevanciája nincs a másnapi lapok szempontjából.”

„Egyre kevesebb kérdést tesznek fel komoly újságírók, ezért a kérdések egyre nyájasabbak lesznek, és természetes, hogy ez pedig magával hozza a pilóták érdektelenségét. Elkerülhetetlen az egész. A csütörtöki sajtótájékoztató mára teljességgel értelmetlenné vált. A média nem kérdez többé érdekes dolgokat, az egész csak harminc percnyi időpazarlás, az érdektelen és unott pilóták pedig egyáltalán nem jelentenek jó reklámot a sportnak. Ez a rendszer rákfenéje, mely teljes megváltoztatásra szorul.”

Buxton azonban úgy véli, hogy Hamilton esemény utáni viselkedése teljességgel érthető volt. „Úgy érzem, ez is jogában állt, hiszen ha hallottuk, hogy mit mondott, akkor meg kellett volna értenünk, hogy csalódott a történtek miatt. Még ha csak a címeket olvasta el, a cikkeket pedig nem, akkor is csalódott lehetett, hiszen úgy gondolta, hogy csak móka az egész. Ha valakibe belerúgsz - és nem azt akarom mondani, hogy a sajtónak nem kell felelősségre vonnia valakit -, akkor ne várd el, hogy másnap a legjobb barátod lesz majd. Ezek a srácok sportsztárok, felelősséggel, de ezzel egyidejűleg emberek is.”

Duncan azonban nem értett egyet kollégájával. „Nem tudom azt mondani, hogy osztom a véleményed, mert bár Lewisnak jogában áll olyanokat mondani, hogy ’néhányan nagyon támogatóan bántatok velem’, de az újságírók nem azért vannak ott, hogy támogassanak, hanem hogy objektívek legyenek. Ha nem tetszik neki, amit más ír, nem teheti meg, hogy azt mondja, ’senkivel sem fogok beszélni’, mert ez az egész nem így működik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: