DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Formula Junior: Csak egy pillanat

Button 300. futama, Alonso 45 rajthelyes büntetése, Vettel gyors kiesése, rengeteg csata, Hamilton gondja, főként ezekről szólt maláj hétvége. Ebben a cikkben a Malajziai Nagydíj eseményeit dolgozzuk fel.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 14 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

Alonso az alkatrészek cseréje miatt 45 rajthelyes büntetést szedett össze, ezért a Q1-ben csak egy kört ment, hogy a 107%-on belül legyen, rajta kívül még Wehrlein, Ocon, Palmer, Nasr és Ericsson búcsúzott. A Q2-ből Sainz, Kvjat, Magnussen, Gutierrez és Bottas esett ki. Az időmérőt Lewis Hamilton nyerte, mögötte Nico Rosberg, majd pedig Max Verstappen végzett. Ez volt Hamilton negyedik pole pozíciója itt Sepangban, 57. első rajtkockából indulása és a 100. első soros indulása.



Futam

A felvezető kör elején Massa alatt megállt az autó, így a boxutcából kényszerült indulni. A rajtot szinte mindenki egyszerre kapta el. Az első kanyarban Vettel és Rosberg összeértek, előbbinek bal első kereke kitörött, utóbbi pedig megforgott és a mezőny után indult. Az eset miatt be kellett küldeni a virtuális biztonsági autót. A 8. kör végén Romain Grosjean csúszott ki az utolsó kanyarban fékhiba miatt. Egy újabb virtuális biztonsági autós szakasz következett. A 19. körben Kevin Magnussen kényszerült feladni a versenyt. A 38. körben Ocon kapott egy 5 másodperces büntetést, mert túl gyorsan hajtott be a boxba. Ugyanebben a körben Nico Rosberg és Kimi Raikkönen talált egymásra, ami miatt a német egy 10 másodperces büntetést kapott. A 39. körben a Red Bull pilótái óriási harcot vívtak, végül Daniel Ricciardo került ki győztesen.

A 41. kör legelején Lewis Hamilton alatt állt meg az autó, vagyis inkább kezdett el égni, a brit pilótának muszáj volt feladnia. Következett a harmadik virtuális biztonsági autós szakasz. Egy körrel később Esteban Gutierrez bal első kereke adta meg magát, és egyszer csak leesett az autóról. A versenyt Daniel Ricciardo nyerte, mögötte Max Verstappen végzett, a dobogó harmadik fokára Nico Rosberg kapaszkodott fel. Utoljára 2013 Brazíliában volt Red Bull 1-2. Ez volt Daniel Ricciardo 16. dobogós helyezése, azon belül négy győzelem. Jolyon Palmer idei első pontját szerezte meg, hiszen a 10. helyen ért célba.

Piros pont

Nico Rosberg: Szép munka volt a német pilótától, hogy a 21. helyről is fel tudott jönni a dobogóra.

Charlie Whiting: Teljesen jogosan járt el Nico Rosberg és Kimi Raikkönen ütközésénél.

Red Bull: Nagyon jó stratégiát találtak ki, ami végül nyerésre vezette a csapatot, és hihetetlenül ésszel csatázott a két pilóta, nem értek össze.

Jolyon Palmer: Élete első Formula-1-es pontját szerezte meg a Renault csapatnál, 10. helyen ért célba.

Fernando Alonso: A rajtnál nagyon előre tudott jönni, nem várt sokat, onnantól pedig menetelt előre, amivel a 7. helyre tudta behozni az autót.

Fekete pont

Nico Rosberg: Nem volt túl szép gesztus, amikor Kimi Raikkönennek nekicsúszott a 38. körben.

Mercedes: Szólniuk kellett volna Lewis Hamiltonnak, hogy gond lehet a motorral, viszont ezt nem tették meg.

Sebastian Vettel: A rajt utáni kavarodásban egy kicsit megfontoltabbnak kellett volna lennie, és nem belecsúszni Nico Rosberg Mercedesébe.

Haas: Ismét műszaki hiba történt a csapatnál, mind a két pilótánál. Grosjeannál fékhiba volt, Gutierreznél pedig a kerék adta meg magát.

Verseny osztályzata: 10-ből 9 pontot adok ennek a futamnak, hiszen rengeteg esemény és fordulat volt, lehetett jó csatákat látni, és izgulni is egy-egy szituáció alatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: