DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Jövőre olyan nagydíj is lehet, ami idén nem volt

Az esély valós, viszont ez nem új ország csatlakozásával valósulna meg - ehelyett egy jelenlegi pálya kérvényezte az FIA-nál, hogy megváltoztathassa a nagydíjának elnevezését.

2017-ben első alkalommal rendezhetnek Azerbajdzsáni Nagydíjat a Formula-1-ben. Igen, az ország már az idei szezonban csatlakozott az F1-es naptárhoz a főváros, Baku utcáin megtervezett versenypályával, ám az esemény most még Európa Nagydíj néven zajlott.

baku-azerbajdzsan-f1



Baku volt a hatodik különféle pálya, Azerbajdzsán pedig a negyedik ország, amely otthont adhatott ennek a „mozgó” nagydíjnak, viszont most először volt példa arra, hogy az Európa Nagydíj mellett nem rendezett másik versenyt is az ország ugyanabban az évben - a megnevezés funkciója ugyanis eddig éppen az volt, hogy nagy rajongóbázissal rendelkező államokba kétszer is ellátogathasson az F1 egy szezonban.

És akkor még nem beszéltünk arról a kaukázusi országot ért kritikaáradatról, amely szerint Baku nem is Európában található [ez értelmezéstől függően igaz is lehet], így a megnevezést sokan pusztán provokatívnak találták az országimázs javításáért rengeteget tévő azeriek részéről.

Most azonban fény derült arra, hogy a bakui verseny rendezői kérvényezték az FIA-tól a 2017-re történő névváltoztatást, így a FOM-mal ötéves szerződéssel rendelkező helyszín jövője már ténylegesen az ország nevét viselheti - a hírek szerint pedig jó esély is van rá, hogy elfogadják a javaslatot. A pálya marketing- és kommunikációs igazgatója, Nigar Arpadarai szavaiból pedig az tűnik ki, hogy idénre csak elővigyázatosságból választották az Európa Nagydíj nevet, arra az esetre, ha valamiért negatív kicsengéssel zárulna az első próbálkozásuk.

„Sikeresen megrendeztük a versenyt a fővárosban az első alkalommal. Ezért úgy gondolom, itt az ideje, hogy az esemény nevét összekapcsoljunk az országunkkal. Reméljük, hogy 2017-től kezdve a futamot már Formula-1 Azerbajdzsáni Nagydíjnak fogják hívni” - idézi az igazgatót a trend.az helyi lap.

Ha a névváltozás megvalósulna, az Európa Nagydíj titulusa ismét kiadóvá válna, bár a kevés európai verseny miatt egyelőre nem tűnik úgy, hogy szükség lenne a használatára a közeljövőben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: