DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamiltont és Rosberget akarják, nem Wehrleint

Hiába kérte a Pirelli az állandó F1-eseket, csak a Ferrari küldte Vettelt és Raikkönent a gumitesztekre. Az abroncsszállító a Mercedesben is a legjobbakat akarja látni, nem Manor-pilótát.

Nagyban folyik a 2017-es gumik tesztelése, amelyet a Pirelli bonyolít le a három meghatározó csapat, a Mercedes, Ferrari és Red Bull segítségével. Az olasz gumicég már az elején leszögezte, szeretné, ha az istállók állandó versenyzőiket ültetnék az autóikba. A Ferrari ennek eleget is tett, múlt héten, a barcelonai bevetésen Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen vezették az új szabályokat szimuláló, átalakított tavalyi autókat.

A Mercedes azonban épp az ellenkezőjét tette: az előző héten Pascal Wehrlein, a Manor pilótája és gyári istálló hivatalos tartalékja vezetett, Toto Wolff csapatvezető elmondása szerint pedig a későbbiekben is ő végzi el a munkát, „jelenleg nincs tervben, hogy tesztelni fognak” (Hamilton és Rosberg). A Pirelli nincs elragadtatva, ők a legjobbak visszajelzéseire kíváncsiak.



„Rosszul teszik, ha nem őket küldik. A Ferrari a legjobb versenyzőit adta, és reméljük, hogy a többiek is ezt fogják tenni. Az elsődleges az, hogy a legjobb pilóták jöjjenek. Változik a sebesség, a legjobbakra van szükség, nekik kell tesztelniük, mert ők érzékenyek annyira, hogy értsék a változásokat. Szeretném a listán látni a nevüket” – magyarázta az Autosportnak Marco Tronchetti Provera, a Pirelli elnöke, hogy miért szeretnék a tapasztalt élversenyzőket látni a maradék teszteken. „Ezek a gyakorlások kulcsfontosságúak, mivel ilyen változásokat nem lehet bevezetni anélkül, hogy rendesen kipróbáljuk őket. Arról beszélünk, hogy az autók teljesítménye négy-öt másodperccel nő, nonszensz lenne, ha ezt nem tesztelnénk le.”

A Mercedesre még öt, a Ferrarira négy, a Red Bullra pedig hat tesztnap vár – az utolsón közösen vesznek részt Abu Dhabiban, a szezonzáró után –, utóbbi csapat még nem közölte, mely versenyzőket delegálja a Pirellinek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: