DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Jön-e a Lamborghini az F1-be?

Időről-időre felmerül egy-egy gyártó, mint az F1-es világbajnokság potenciális résztvevője, most a Lamborghini vezérigazgatója, Stefano Domenicali árulta el a márka terveit.

Ha a Lamborghini és a Forma-1 közös történetét akarjuk megvizsgálni, nincs szó sötét területről, ugyanis az olasz gyártó öt évig szerepelt motorszállítóként a száguldó cirkuszban. Többek között a Lotus, a Larousse, a Ligier, a Minardi és a Modena is versenyzett Lambó-motorokkal, de az igazán nagy durranás 1994-ben jöhetett volna, méghozzá a McLaren partnereként. A wokingi alakulat többek között Ayrton Sennával is tesztelte az erőforrásokat 1993 végén, és a brazilt hiába nyűgözte le a motor ereje, Ron Dennis végül a Peugeot-t választotta - Senna pedig a Williamshez távozott.



Tavaly állítólag komoly esély volt rá, hogy a Volkswagen-konszern egyik márkája csatlakozzon a Forma-1-hez, ám az emissziós botrány miatt a szerepvállalás lekerült a napirendről. Az Autosprint most Stefano Domenicalit, a Ferrari egykori csapatfőnökét, a Lamborghini vezérigazgatóját szólaltatta meg azzal kapcsolatban, hogy az olasz márka tervez-e F1-es projektet a közeljövőben, ám az Audi érdekeltségi körébe tartozó gyártó első embere elutasította a feltételezést.

„Azt kell mondanom, hogy jelenleg ez nem szerepel a terveink között, mert vannak fontosabb dolgok is számunkra” - nyilatkozta Domenicali. „A jelenlegi rendszerünk nagyszerűen működik versenyzés terén, ezért pedig tisztelet illeti azokat az embereket, akik a sportprogramot választották. Ami azt illeti, egy olyan márkára, mint a Lamborghini, nem lehet gondolni sport nélkül” - vélekedett az olasz.

A Ferrari csapatfőnöki pozíciójától 2014 elején megfosztott Domenicali nem sajnálja, hogy más irányt vett a karrierje. „Ha visszatekintek az F1-ben szerzett tapasztalataimra, nagyszerű időszak volt az számomra, mely felejthetetlen, és mindig velem marad. Sosem feledkezek meg azokról, akik a múltban bíztak bennem. De ez az élet része, most más kihívásra kell koncentrálnom, ami ugyanolyan inspiráló és szép, csak más szemszögből nézve” - tette hozzá Domenicali.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: