DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

Ilyet újonc csapattól még nem hallhattunk

A Haas F1-es csapata üde színfoltként érkezett a száguldó cirkuszba szezon elején, többször pontot szereztek, és egyből sikerült felzárkózniuk a középmezőnyhöz. Gene Haas úgy véli, sokkal előrébb tartanak, mint azt tervezték.

Sokan úgy vélekedtek szezon előtt, hogy a Haas nem az újonc csapatok tradicionális útját fogja járni a Forma-1-ben, és igazuk is lett. Az amerikai istálló 2014-ben kapta meg az indulási jogot, de a tulajdonos Gene Haas úgy döntött, hogy egy évvel eltolják a bemutatkozást, hiszen nem tartotta eléggé felkészültnek alakulatát. A csúszásnak meg lett az eredménye, hiszen a Ferraritól kapott elemekkel felturbózva a Haas nem a mezőny végén kezdte F1-es pályafutását - a szezon első felében négy alkalommal értek célba a pontszerzők között, 28 egységüknek köszönhetően nyolcadik helyen állnak a pontszerzők között, a Renault-t, a Manort és a Saubert megelőzve.



Külső szemlélők számára úgy tűnhet, hogy a Haas visszaesőben van, hiszen a csapat egyetlen pontszerzője, Romain Grosjean a szezon első négy versenyéből hármat zárt az első tízben, azóta viszont csak egyszer, Ausztriában ért célba nyolcadikként. A csapattulajdonos azonban úgy véli, még ez is felülmúlta a várakozásaikat. „Úgy vélem, előrébb tartunk, mint azt terveztük, már ami a csapat érettségét illeti” - nyilatkozta Gene Haas az F1i.com-nak. „Például nagyon jól teljesítettünk az időmérőn (Magyarországon). Nagyon nagy volt a kavarodás gumik terén, és szerintem a csapat bebizonyította, hogy gyorsan és hatékonyan tudnak dolgozni, ami nagyon pozitív.”

Haas azt is elmondta, meglepődött, hogy csapata milyen gyorsan tud reagálni a változó helyzetekre, annak ellenére, hogy csak egy éve álltak össze igazán. „A legnagyobb dolog, amit végre kell hajtanunk, hogy a csapat eljusson a versenyekre, hogy tudják, mit csináljanak, és hogy megfelelően reagáljanak a kihívásokra minden egyes hétvégén. Ez már önmagában lenyűgöző eredmény, hogy képesek erre, alig néhány verseny után. Nagyszerűen teljesítettek, és le merem fogadni, hogy másoknak kétszer ennyi időbe telt volna, hogy oda érjenek, ahol mi vagyunk, tekintettel arra, hogy mit vittünk véghez hat hónap alatt” - tette hozzá az amerikai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: