DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 22. kedd
F1

Nagy dilemma a Mercedesnél 2017-et illetően

Bár idén is a mezőny élén állnak, Brackley-ben nem tudják pontosan, hogy mikor lenne a legideálisabb átcsoportosítani erőforrásaikat az új szabályokat hozó következő évre. Félnek, hogy túl korán vagy túl későn teszik meg.

A Mercedes a szezon féltávjához közeledve 131 ponttal vezet legközelebbi üldözője, a Ferrari előtt, ami kényelmesnek tűnhet, Toto Wolffot azonban igencsak bántja, hogy versenyzőik ütközései nélkül ennél többel is vezethetnének. Az istálló első embere nem is amiatt aggódik, hogy a fejlesztési versenyben beérik őket, sokkal inkább attól tart, hogy ők is mellényúlhatnak az autók adott pályára való hangolásával néhány hétvégén, mint most Silverstone-ban a Ferrari vagy épp a Williams tette, ez pedig előnyük sorvadásával járhat. Emiatt a csapatnál hétről hétre dilemmát jelent, hogy mennyire koncentráljanak a 2017-es szabályok által jelentett új kihívásokra az idei feladatok helyett.

Dppi_00116009_204



„Láthattuk, hogy egyes autók most a megszokott tempójuknál gyengébben teljesítettek, szóval az erőviszonyokat illetően nagyon sok múlik azon, hogy egy csapat megtalálja-e a megfelelő beállításokat és a szükséges intervallumban tudja-e működtetni a gumikat. Jobban örülnék, ha meglenne az a 80 extra pontunk, amelyeket odadobtuk a riválisoknak, bár azt hiszem, akkor kicsit unalmasabb is lenne” - mutatott rá Wolff.

„Jelenleg minden héten kielemezzük a helyzetet és döntünk arról, hogy az egyes részlegeink mekkora erőforrásokat helyezzenek át 2017-re, hiszen máris rengeteg munka folyik a jövő év körül. Ezeket a döntéseket pedig elég nehéz meghozni.”

Brackley-ben tudják, hogy a hangsúly áthelyezésénél minden hét sokat számíthat: „Lehetnek olyan csapatok, amelyek már nagyon korán, január-február környékén leálltak az idei autó fejlesztésével, vagyis egy időben azzal, hogy először pályára vitték azt. Ez pedig előnyt jelenthet számukra” - folytatta a csapatfőnök. „Egy ilyen új szabályrendszer alkalmával a kezdeti időszakban tanulnak legtöbbet a csapatok, így ha valaki kettő-három-négy héttel elcsúszik, az nagyon is sokat számíthat a végén. Tehát ez az a kérdés, amit minden héten felteszünk magunknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: