DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 26. vasárnap
F1

Formula Junior: Csapatutasítás?

Sok felfüggesztéstörés, Vettel defektje és a Mercedes balesete, főként ezekről szólt a hétvége. Az Osztrák Nagydíj eseményeit idézzük fel.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 14 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

A Sauber nagyon gyenge volt a Q1-ben, a vártnál is rosszabbul teljesítettek, rajtuk kívül még Kvjat, Haryanto, Palmer és Magnussen búcsúzott, az orosz nagy balesetet szenvedett. A Q2-ben Pereznek tört el a hátsó felfüggesztése, még Sainz, Alonso, Grosjean, Wehrlein és Gutierrez esett ki. Az időmérőt Hamilton nyerte, mögötte Rosberg, majd Hülkenberg és Vettel végzett, de büntetések miatt Hülkenberg és Button indult a második, harmadik helyről.



Futam

Kvjat a rajtot csak a boxból kezdhette időmérős balesete miatt. A rajtot Hülkenberg nagyon elrontotta, visszacsúszott az 5. helyre. Kvjatnak ki kellett állnia a 3. körben, nem sikerült jól összerakni azt a Toro Rossot. Vettel a 25. körben a célegyenesben defektet kapott a szuperlágy gumikon autózva, túl sokáig próbálta húzni a kerékcserét, a német pilóta autója az egyenesben maradt, be kellett küldeni a Safety Cart. A 32. körben Magnussen kapott 5 másodperces büntetést többszörös irányváltás miatt.

Az utolsó körben Perez dobta falnak az autót a harmadik kanyarban. A Mercedesek a 2. kanyarban értek össze, Rosberg nem hagyott elég helyet csapattársának, majd az egyenesben a német pilóta első szárnya becsúszott az autó alá, ezzel végleg elveszítette a csatát, és egészen a 4. helyig esett vissza. A versenyt Hamilton nyerte, mögötte Verstappen ért be, a dobogó harmadik fokára Raikkönen kapaszkodott fel. Ezt a futamot 10-ből 8 pontra értékelem.

Csapatok értékelése

Mercedes (295 pont): A balesetüknél szerintem teljes mértékben Rosberg volt a hibás, egyértelműen kisodródott, sokkal másabb íven vette a kanyart, mint az előző körében. Jogosnak tartom a büntetését.

Ferrari (192 pont): Vettel defektjére kicsit számítottam, mert nagyon el próbálta húzni a boxkiállást, viszont ez nem sikerült neki. Raikkönennek nagy szerencséje volt a Mercedes ütközés miatt, merthogy így felért a 3. pozícióba a finn pilóta.

Red Bull (168 pont): Verstappen ismét dobogóra tudott állni, Ricciardonak viszont nem nagyon ment a hétvége, mivel az 5. helyen ért célba.

Williams (92 pont): Úgy látszott, jól fognak menni a hétvégén, mivel az előző két évben jó helyen tudtak végezni. Végül Bottas csak egy 9. helyet szerzett.

Force India (59 pont): Hülkenberg 2. helye az időmérőn nagyon meglepett, viszont a rajtot elrontotta, és szinte vége is lett a futamának, mert nem volt túl jó formában ahhoz, hogy tudjon menni a többiekkel.

Toro Rosso (36 pont): Kvjat balesete az időmérő első szakaszában a felfüggesztés miatt történt, többeknél is előfordult ez az eset, például: Rosberg, Perez.

McLaren (32 pont): Szemmel látható a csapat fejlődése, hiszen Button a 3. pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását. Igaz, hogy a versenytempón még faragni kell, de  jó irányban haladnak.

Haas (28 pont): Grosjean hozta a pontokat, hiszen a 7. lett, Gutierrez a 11. helyen ért célba.

Renault (6 pont): Közel jártak a pontszerzéshez, Palmer 12, Magnussen 14. lett.

Manor (1 pont): A csapat megszerezte első pontjait Wehrleinnak köszönhetően, mivel a 10. pozícióban ért célba.

Sauber (0 pont): Eddig úgy néz ki, ez is egy 0 pontos szezon, habár lehetett olyan hírt olvasni, hogy a csapat talált egy új szponzort, ami még jól is jöhet nekik.

Statisztika

A leggyorsabb boxkiállás a Williams nevéhez fűződik, 2.16, a szerencsés Bottas volt, a csapat szerelői eddig 100%-osak a boxban.

Már 13 pilótának van büntetőpontja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: