DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Formula Junior: Vajon változnak a szabályok?

A szűk 8-as kanyar, Ricciardo és Perez balesete, Hamilton problémái és Rosberg újabb győzelme. Most a bakui Európa Nagydíj eseményeit írjuk le.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 13 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

A Q1 nem sikerült túl jól a Renault számára, mert az utolsó sorból várhatták a piros lámpák kialvását, rajtuk kívül még Ericsson, Button, Wehrlein és Haryanto búcsúzott. A második szakasz szinte papírforma volt azzal a kis kivétellel, hogy Nasr is ott volt, de kiesett. Mellette még Gutierrez, Alonso, Sainz, Hülkenberg és Grosjean került a 10-en kívül. A Q3-ban a Ferrarik elég gyengének tűntek, még az egyik Force India is befért eléjük, viszont a Mercedes brit pilótája, Hamilton nem, mivel a 10-es kanyar csúcspontjánál kitört a jobb első kerék. Az időmérőt Rosberg nyerte, mögötte Perez végzett, akit a futamra hátrasoroltak 5 hellyel váltócsere miatt, a harmadik Ricciardo lett.



Verseny

A rajt elég nyugodt volt, vigyáztak egymásra, és ahogy elérkeztek ahhoz a bizonyos veszélyes és szűk 8-as kanyarhoz, izgulva vártam, hogy mi fog történni, de szerencsére nem lett baleset. Ricciardo ment Rosberg után szorosan, Hamilton pedig pozíciókat próbált nyerni. Az 5. körben a Ferrari két autójára egy kék nejlonzacskó tapadt. Az első boxkiállások a 7. körben kezdődtek meg, Ricciardo és Verstappen jóvoltából, mind a két pilóta lágyat kapott. Nem sokkal később Kvjatnak kellett feladni a versenyt, a csapat tolta be a garázsba. Raikkönen a célegyenesben szélárnyékot vett az előtte haladó Red Bulltól, de figyelmetlen volt és átvágta a boxvonalat, amiért 5 másodperces büntetést kapott.

A 21. kör környékén Nasr csípte meg a falat, amivel pár izgalmas pillanatot hozott a futamba. Később Hamilton autója lelassult, majd a csapat tájékoztatta a pilótát, hogy valami probléma van a beállítással, de nem mondhatják meg, hogy mi az, mert szabályellenes. Körülbelül 20-25 perc után megtalálta a gondot, és meg is szerezte a leggyorsabb kört. Perez megelőzte a finn világbajnokot, amivel feljött a 3. helyre, a második Vettel lett, az első bakui Formula-1-es futamot Rosberg nyerte meg. Én ezt a futamot 10-ből 7 pontra értékelem.

Csapatok értékelése

Mercedes (258 pont): Rosberg óriási előnnyel nyert, ismét tudta növelni az előnyét csapattársával szemben, aki megint technikai gondokkal küzdött futamon. Szerintem nem túl jó szabály, amit az FIA alkotott, hogy a versenyzőnek kell megoldani a hibákat a kormányon, mert ez elveszi a figyelmét és akár nagy baj is lehetett volna, hogyha nagyon a kijelzőre figyel a pilóta. Ezt a szabályt egész egyszerűen el kell törölni, ha nem is teljesen, akkor részlegesen!

Ferrari (177 pont): Az időmérőn nagyon nem találtak magukra, viszont a futamon feléledtek, és tudtak egy igazi versenyt menni. Raikkönen büntetése érdekes volt, de igazságos, mert tényleg láthatólag átlépte a fehér vonalat, amit még pénteken meghosszabbítottak.

Red Bull (140 pont): Ricciardo egy kevésbé jó versenyt tudhat maga mögött, mert csak a 7. pozícióban végzett, csapattársa a 8. lett.

Williams (90 pont): Ha már a pályán nem a leggyorsabbak, legalább a boxban legyőzhetetlenek, hihetetlen, hogy 1.92 másodperc alatt vették le majd tették fel a friss abroncsokat. Bottas a 6., míg Massa a 10. helyen végzett.

Force India (59 pont): Feléledni látszik a csapat, rövid idő alatt két versenyen dobogóra állhatott a csapat. Perez 3., Hülkenberg 9. lett.

Toro Rosso (32 pont): Mind a két pilóta kiesett, nem ez volt a legjobb hétvégéjük, látszott is, hogy nem fekszik ez a pálya nekik.

McLaren Honda (24 pont): Alonso ismét kiesett, csapat kérésére kellett a boxba hajtania, Button viszont majdnem pontot szerzett, a 11. helyen ért célba.

Haas (22 pont): Egyre jobban esnek vissza, már teljesen eltűnt az év eleji jó teljesítmény.

Renault (6 pont): Teljesen visszaesett a csapat. Az időmérőn ők lettek az utolsók, és a futamon sem mutattak jó teljesítményt, igaz, hogy a 14-15. pozícióban végeztek, de az egy körös tempó nem az igazi, ha azt tudnák javítani, akkor akár pontot is szerezhetnének.

Sauber (0 pont): Az időmérőn nagyon jól jött nekik, hogy bejutottak a Q2-be. A futamon a 12. helyen végeztek, javulni látszik a csapat, akár még pontot is szerezhetnek.

Manor (0 pont): Mindkét pilóta kiesett, ugyanaz a helyzet, mint a Toro Rossonál. A Sauberhez hasonlóan időmérőn javultak, már majdnem befértek a második szakaszba.

Statisztika

A Formula-1 leggyorsabb kerékcseréjét hajtotta végre a Williams csapat, az idő: 1.92

Rosberg nyerte az első bakui Formula-1-es futamot 16 másodperccel

Raikkönen a boxvonal átvágásáért 2 büntetőpontot kapott.

9 pilótának van büntetőpontja, a tabellát Kvjat vezeti, neki 6 pontja van.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: