DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Az F1 hang nélkül olyan, mint Olaszország tészta nélkül

Újabb kritikus hangvételű nyilatkozattal vetette magát észre az F1-től lassan két éve távol lévő Luca di Montezemolo. A Ferrari korábbi elnöke elmondta szerinte mire, és kire van szüksége a sportnak.

Montezemolo már akkor sem volt túlságosan jó véleménnyel a hibrid V6-os erőforrásokról, amikor 2014-ben még a Ferrarit igazgatta, és most is azt tartja a sport fő problémájának, hogy nem szentelnek elég figyelmet a motorok tulajdonságainak kéretlen hatásaira, nevezetesen arra, hogy halkabb hangjuk miatt az egész F1 is veszített vonzerejéből.

Dppi_00116007_532



„Az F1-nek extrémsportnak kell maradnia. Az autók ma túl lassúak” - mondta a CNN-nek Montezemolo, nem törődve azzal, hogy a gyors kanyarokat nélkülöző néhány pályán körrekord-közeli időket autózik már az élmezőny. „Nagyon elszomorított, amikor meghallottam, hogy a mai motorok hangja már nem olyan, mint a múltbelieké volt, hiszen minden sportnak megvannak a sajátos összetevői. El tudnák például képzelni Olaszországot tészta nélkül? Szükség van a motorok zenéjére, hiszen minél több szinten kapcsolatot kell teremtenünk a versenyzők és a közönség között. Ám jelenleg számos összetevő hiányzik.”

Montezemolo a sport közelgő vezetőségváltásától várja a dolgok jobbra fordulását, de csak akkor, ha helyesen tudják majd betölteni a Bernie Ecclestone által visszamaradó űrt.

„Előbb vagy utóbb az F1-nek utódot kell találni Bernie helyére. Bernie egy fantasztikus személy, és hiba, sőt, lehetetlen lenne egyetlen emberrel pótolni őt. Fontos, hogy a sport új irányítási struktúrában gondolkodjon. Az F1 jobban járna, ha három ember kezében összpontosulna a hatalom, akik mind egyértelmű feladatkörökkel rendelkeznek. Egy kis csoportra van tehát szükség, akik a saját részlegüket erősen kézben tartják, és az egyiküknek tisztában kell lennie azzal, hogy a piacnak, a rajongóknak mire van szükségük” - mutatott rá a 68 éves egykori Ferrari-elnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: