DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

Így állnak a büntetőpontok: Kvjat és Verstappen az élen

Vannak F1-es versenyzők, akik neve mellett egyet sem találunk, mások tekintélyes mennyiségűt gyűjtöttek össze: ha Danyiil Kvjat folytatja elmúlt versenyeken mutatott formáját, akár el is tilthatják.

A versenybírák eszköztárában találhatók meg a büntetőpontok, amelyeket más szankciókkal (bokszutcai büntetés, rajtbüntetés) szoktak a versenyzőknek ítélni. A pontok a szuperlicenszen gyűlnek és pontosan egy év után törlődnek. Ha egy pilóta ennél hamarabb összegyűjt 12-t, nem vehet részt a következő nagydíjon.

A Monacói Nagydíj után a listát Danyiil Kvjat vezeti, aki 7 pontot szabálytalankodott össze: a legutóbbi versenyen Magnussen kiütéséért 2-t, Oroszországban a Vettel-balesetért 3 pontot kapott, korábban tavaly a Hungaroringen gyűjtött 2-t. Ha még 5-öt szerez a Magyar Nagydíjjal bezárólag, eltiltják. Ezt a sorsot a soron következő öt versenyen kell elkerülnie, és muszáj megemlíteni, hogy a mezőny ügyeletes rosszfiúja a legutóbbi 5 pontot mindössze három verseny leforgása alatt gyűjtötte.



Három versenyző neve mellett is 6 pont áll, közéjük tartozik Marcus Ericsson, aki Monacóban szintén rossz fát tett a tűzre, Max Verstappen, aki legutóbb tavaly szerzett büntetőpontot, valamint Valteri Bottas.

Romain Grosjean, Nico Hülkenberg és Pascal Wehrlein rendelkezik 4 ponttal, a német újonc az összest Monacóban kapta, miután túl gyorsan hajtott a virtuális biztonsági autós időszak során, valamint a kék zászlót is figyelmen kívül hagyta.

Hat versenyző, Daniel Ricciardo, Nico Rosberg, Sergio Perez, Felipe Massa, Jenson Button és Jolyon Palmer licenszét nem terheli rossz pont. Hacsak nem követ el valamit Kanadában, a következő nagydíjon Sebastian Vettel is csatlakozik hozzájuk.

Megrovást – itt csak a 2016-os szezon számít – eddig két versenyző kapott: Lewis Hamilton kétszer is, Carlos Sainz egyszer. Három figyelmeztetés 10 rajthelyes büntetést jelent.

Az FIA dokumentuma a büntetőpontokról és megrovásokról:

Megjegyzés: Bottas Bahreinben kapott 2 büntetőpontja hiányzik a listából.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: