DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A szabályváltozás a Ferrari gyengesége?

A 2017-es új előírások lehetőséget jelentenek a Ferrarinak, hogy a Mercedes elé ugorjon. Az F1-es csapat korábbi szakembere szerint azonban az olaszok sosem tudják jól kihasználni a nagy változásokat.

A Ferrari igazán még sosem nyert a megváltoztatott szabályokkal: ezt állítja Luca Baldisserri, aki korábban Michael Schumacher versenymérnöke volt, később pedig a Scuderia pilótaakadémiáját vezette év elején történt távozásáig. Az istállónál hosszú időt töltő szakember példaként felelevenítette az utóbbi időszak fő szabálymódosításait.

„Van egy dolog, ami akkor is igaz volt, mikor még aktívan dolgoztam. Maranellót mindig is az a tendencia jellemezte, hogy az azonnalra koncentráltunk, miközben alábecsültük a szabályváltozások hatását” – mondta Baldisserri az olasz újságírónak, Leo Turrininek. „Emlékezzünk 2005-re, mikor betiltották a kerékcserét. Aztán 2009-re, amikor bár szabálytalannak nevezték a dupla diffúzort, elsöpörtek minket.”



„Nekem úgy tűnik, ugyanez történt 2014-ben a turbótechnológia visszatérésével. Nem számított senki ilyen letaglózó Mercedes-dominanciára, ami a számok alapján erősebb, mint Schumacher, Todt, Brawn és a többiek Ferrarija volt” – folytatta a korábbi mérnök, aki a Ferrari egy erősségét is kiemelte, a csapat versenyzőjét: „Alonso a pályán ugyanolyan erős, mint Vettel. Alonsóból azonban hiányzik mindaz, amit Vettel a pályán kívül csinál.”

A Ferrari versenyzői akadémiájának elhagyása után Baldisserri továbbra is fiatal versenyzők útját egyengeti, Lance Strollt és Mick Schumachert vette szárnyai alá. A Formula-1 nem is hiányzik neki: „Nem érzik nosztalgiát a nagydíjak után. Ha pedig ők be is jutnak a mezőnybe, csak tévén fogom nézni őket, mivel ez az élet már nem nekem való” – zárt az olasz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: