DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Kubica lehet a Pirelli tesztpilótája

Elképzelhető, hogy ismét F1-es autóba ül Robert Kubica: Pastor Maldonado után az ő neve is felmerült a 2017-es gumijait fejlesztő abroncsszállító tesztelőjeként.

A következő évben változnak az abroncsok méretei, ami nagy feladat elé állítja a gumigyártó Pirellit. A cég komoly tesztprogrammal készül az újdonságokra, előbb GP2-es autókkal próbálták ki a 2017-es gumik kezdeti változatát, múlt héten már egy 2014-es Ferrarira is felkerült egy prototípus, amelyet Jean-Eric Vergne vezetett Fioranóban, később pedig a jövő évi aerodinamikai szabályok szerint átalakított 2015-ös autók következnek, amelyekkel 25 tesztnap engedélyezett a Pirelli számára.



A hírek szerint az olasz gyártó azt szeretné, ha nem a közreműködő F1-es csapatok saját tesztpilótái segítenék őket, hanem az egységes visszajelzés érdekében ők delegálhatnának egy versenyzőt. Két ex-F1-es, a GP2-es teszteken közreműködő Pastor Maldonado és Giedo van der Garde neve merült fel lehetséges befutóként, most azonban egy másik korábbi világbajnoki résztvevő is bekerült az esélyesek közé: Robert Kubica.

A Formula-1-et 2011-es súlyos kézsérülése miatt feladó, de azóta is népszerű, 31 éves lengyel pilótát a finn Turun Sanomat lap szerint szintén tesztelni hívja a Pirelli, az invitáció „legalább egy napra” szól. Arról nem történt említés, hogy GP2-es vagy F1-es autót vezethet-e Kubica, aki idén csak válogatott WRC-versenyeken vesz részt. Emellett márciusban egy 12 órás futamon szerepelt Mugellóban, amely első pályaversenye volt 2010 óta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: