DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Korábbi csapatfőnökre csapott le a Toro Rosso

A faenzai istálló tudatta, mostantól tanácsadó szerepet lát el náluk az a tekintélyes névnek számító John Booth, aki a kezdetektől az idei évig vezette a Manort és F1-es elődjeit.

A Toro Rosso weboldalán megjelent rövid hír tanúsága szerint Booth a „versenyzés igazgatója” elnevezésű posztot foglalja el a Red Bull második csapatánál – bár ehhez hasonló nevű státusz több istállónál létezik, és komoly csapatvezetői pozíciót takar, a Toro Rossóhoz az angol szakember csak tanácsadói szerepbe érkezik. John Booth már a hétvégi Orosz Nagydíjon segíti a csapat, valamint Max Verstappen és Carlos Sainz munkáját.

„Megtiszteltetés, hogy ilyen jó alapokkal rendelkező és versenyképes csapathoz csatlakozhatok, mint a Toro Rosso. Az alakulat egészen sokat ért el viszonylag rövid idő alatt. Várom, hogy elkezdjük a közös munkát Franzzal (Franz Tost csapatfőnök) és a csapattal, már most hétvégén, Szocsiban” – kommentálta érkezését Booth.



A 61 éves szakember éveken keresztül állt a mezőny egyik legkisebb csapata élén. Booth 1990-ben alapította meg a Manor Motorsportot, amely az együléses sorozatokat végigjárva 2009-ben csatlakozott a Formula-1-hez Virgin Racing néven. A többségi tulajdonos változása után az alakulat később Marussiává vált, majd tavaly ismét felvette a Manor nevet. A csapatban történt nagy átszervezések következtében Booth – miután összeveszett az F1-es gárdát tavaly év elején felvásárló, és így a teljes megszűnéstől megmentő Stephen Fitzpatrickkel – is távozott.

Érdemes megemlíteni, hogy jelenleg két Manor létezik: a Manor Racing az F1-es csapat, míg a Manor Motorsportot Booth és vele együtt távozó társa, Graeme Lowdon (aki szintén hosszú ideje, 2000 óta volt a Manor tagja) indította a WEC-ben, a felállásban a csapat tavalyi Formula-1-es pilótáival, Will Stevensszel és Roberto Merhivel. Booth azonban rövid szünet után Szocsiban ismét felbukkan a királykategória mezőnyében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: